Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Αθήνα (pics)
Παρακολούθησαν τη συζήτηση στην Ολομέλεια και συνομίλησαν εκτενώς με τους βουλευτές Κώστα Αχ. Καραμανλή, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάκη Βορίδη.
Είναι η Αθήνα πόλη σε κρίση; Και πως αντιμετωπίζει, αντιστέκεται και ξεπερνάει τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες των τελευταίων 9 ετών; Δεκατρείς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα από το campus του Αμπου Ντάμπι, (New York University Abu Dhabi) επισκέφτηκαν για μία εβδομάδα περίπου την Αθήνα στα πλαίσια προπτυχιακού μαθήματος που μελετάει τις πόλεις του μέλλοντος, το μεταναστευτικό και τους καταυλισμούς, τα γκέτο σε μέγα πολεις της Ασίας, και γενικότερα το ρόλο και της προκλήσεις μίας πόλης του 21ου αιώνα στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής και κίνησης των πληθυσμών. Η ομάδα των φοιτητών επισκέφτηκε τον Ελαιώνα, περπάτησε στο Γεράνι, στο Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό να γνωρίσει τις γειτονιές που σιγοπέθαναν αλλά και ανανύπτουν. Εξειδικευμένοι Ελληνες ακαδημαϊκοί και ερευνητές, αρχιτέκτονες, ανθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, εκπρόσωποι ΜΚΟ, αυτοδιοικητικοί και μέλη της οικονομικής ζωής της Αθήνας παρουσίασαν πτυχές των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Αθήνα και η Ελλάδα γενικότερα μέσα στην παρατεταμένη κρίση.
Οι εντυπώσεις των φοιτητών από το εντατικό πρόγραμμα επισκέψεων και διαλέξεων ήταν ιδιαίτερα πλουσίες. Ειδαν μια Ελλάδα των αντιθέσεων, μια κοινωνία σε εγρήγορση που παλεύει και δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως: μέσα από την τέχνη, το γκράφιτι, τη δημιουργία νέων incubators/facilitators όπως το Higgs που έχει σα σκοπό την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Είδαν την Ελλάδα ως μέρος του γεωπολιτικού χάρτη που την περίοδο αυτή μεταβάλλεται γοργά και δυναμικά. Μίλησαν με μετανάστες/πρόσφυγες, εθελοντές, ΜΚΟ αλλά και απλούς Ελληνες πολίτες για να διαπιστώσουν τις σύνθετες πτυχές του προβλήματος φιλοξενείας και ενσωμάτωσης μεταναστών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Με την επίσκεψή τους στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαίοι φοιτητές και μη ) έφυγαν με μια βαθιά εκτιμηση για τα επιτεύγματα μιας Ευρώπης που στηρίζει τα κράτη μέλη – παρά τις δυσκολίες -- αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της σε μία εποχή που ώριμες δυνάμεις χρειάζονται όσο ποτέ.
Επιπλέον, την ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, οι φοιτητές επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων συνοδευόμενη από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κα Σοφία Καλαντζάκου. Τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δημήτρης Σεβαστάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής κ. Πάνος Σκουρολιάκος.
Οι φοιτητές – πολίτες του κόσμου με προέλευση από χώρες όπως την Ινδία, τα Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Νότια Κορέα, τον Παναμά, τη Δανία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Τζαμάϊκα, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, τη Νέα Ζηλανδία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συζήτηση στην ολομέλεια αλλά και να συνομιλήσουν εκτενώς με τους Βουλευτές Κώστα Αχ. Καραμανλή, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάκη Βορίδη.
Ο Κώστας Καραμανλής κατά την σύντομη εισήγησή του αφού αναφέρθηκε στην παρούσα πολιτική συγκυρία και τις προκλήσεις στην οικονομία, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η ελληνική οικονομία, πρακτικά, υποφέρει από έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση, οι αποταμιεύσεις μειώνονται συνεχώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σ’όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και πως οι ξένες άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν πολύ χαμηλές (υπολογίζονται στο 10% των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα). Στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τις προτάσεις της ΝΔ για την αναστροφή αυτής της πραγματικότητας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο «πλέγμα πολιτικών που θα φέρουν την επενδυτική ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη. Πιο εμβληματικές είναι αυτές της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην πολιτική διαδικασία και τους θεσμούς, επενδύσεις σε μεγάλες υποδομές, αναβίωση της αγοράς κατοικίας και ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και έμφαση σε πολιτικές που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»
Στην τοποθέτηση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην τοπική οικονομία των νησιών του Αιγαίου. Επισήμανε ότι η δραματική αύξηση των ροών δεν ήταν αναπόφευκτη καθώς η προβληματική κατανόηση του προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση, η ανεπαρκής αντίδραση και οι ιδεοληψίες των μελών της περί «ανοιχτών συνόρων» και «καλωσορίσματος» όλων ανεξαιρέτως των μεταναστών γιγάντωσαν το πρόβλημα. Υπενθύμισε ακόμη ότι η χώρα μας κρίνεται σήμερα από τα άλλα κράτη – μέλη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την διεθνή κοινή γνώμη από μία πολύ συγκεκριμένη οπτική γωνία: την διασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών και την επαρκή φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. Παράλληλα όμως κρίνεται και από τους Έλληνες πολίτες για την ικανότητα της να αναχαιτίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην τοπική οικονομία διαφυλάσσοντας τη διεθνή εικόνα τους ως τουριστικών προορισμών.
Τέλος ο Μάκης Βορίδης ανέπτυξε διεξοδικά το ρόλο του κράτους μέσα στην περίοδο της κρίσης, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός ενώ αναφέρθηκε στο σύνθετο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το Ελληνικό δίκαιο καθώς και στο ρόλο της δικαιοσύνης.
“Ενα παράθυρο στον κόσμο αποτελεί αυτή η επίσκεψη τόσο για τους φοιτητές που έχουν την ευκαιρία να δουν πως λειτουργεί η εφαρμοσμένη πολιτική αλλά και για τους συνομιλητές τους που έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν ορίζοντες συνομιλώντας με εκείνους που δεν βιώνουν την ελληνική καθημερινότητα και που είχαν έρθει με άλλες προκαταλήψεις και εικόνες για την Ελλάδα ενώ φεύγουν πλουσιότεροι σε κατανόηση, εμπειρίες και γνώση,” υπογράμμισε η κα Σοφία Καλαντζάκου.