Όταν, επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, η Νέα Δημοκρατία δρομολόγησε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με την ελπίδα ότι θα υπήρχε αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι τότε ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις του αντιμνημονιακού τόξου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είχαν επιδοθεί σε ένα όργιο ανυπόστατων καταγγελιών και προβοκατόρικων υπαινιγμών, για να σπεκουλάρουν πάνω στην κατηγορία περί εξαγοράς όσων βουλευτών είχαν πρόθεση να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα.

Η στρατηγική της προληπτικής ενοχοποίησης της στάσης των βουλευτών έπιασε τόπο, καθώς αρκετοί εξ αυτών, κυρίως όσοι ήταν ανεξάρτητοι ή προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, για να μην υποστούν ηθική βλάβη, προτίμησαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΦΑΡΣΑ

Τα παραπάνω γεγονότα χρήζουν καταγραφής, καθώς όλα αυτά κατέληξαν σε μια επικοινωνιακή φάρσα που έκαναν εκείνη την περίοδο οι αντιμνημονιακές δυνάμεις για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών και σήμερα επιχειρούν να την επαναλάβουν με νέα πολιτικά τεχνάσματα, προκειμένου να εδραιώσουν στην κοινή γνώμη -με τη βοήθεια και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που αναδεικνύουν τα επικοινωνιακά «ευρήματα» του Μεγάρου Μαξίμου- μια αληθοφανή πραγματικότητα.

Με την αξιοποίηση ευκαιριακών καταστάσεων από τον χώρο της δικαιοσύνης, την προβολή αισιόδοξων αφηγήσεων στην οικονομία, την πρόκληση δολιοφθοράς στους αντιπάλους και την τεχνητή δραματοποίηση των εξελίξεων στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να σκηνοθετήσει το έργο που θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό με το άνοιγμα της αυλαίας των εκλογών. Υπολογίζοντας, φυσικά, ότι με την κάλυψη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνησή του μπορεί να κινήσει τα νήματα στο πολιτικό σκηνικό από θέση ισχύος, αποδυναμώνοντας την αντιπολίτευση ποικιλοτρόπως.

Στη στρατηγική τού «διαίρει και βασίλευε», που ακολουθεί πολλές φορές με τον πιο ωφελιμιστικό τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχουν περιθώρια «καλοσύνης» και «καθαρών» σχέσεων με τους «εχθρούς» της σημερινής διακυβέρνησης ή με όσους επιχειρούν να αλλοιώσουν το στίγμα της. Εσχάτως, δε, η φιλοσοφία αυτή προβάλλεται και ως απειλητική προειδοποίηση από εσωτερικούς κύκλους του κόμματος και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο, ο οποίος, με αιχμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και την περίπτωση του -προερχόμενου από το κόμμα του- Κ. Ζουράρι, δεν έδειξε να απολαμβάνει ιδιαίτερα την επικοινωνιακή ασυλία τόσο από την «Εφημερίδα των Συντακτών» όσο και από την «Αυγή».

Τα συγκεκριμένα έντυπα, με ρεπορτάζ τους τα κρίσιμα 24ωρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, από την οποία ο Π. Καμμένος ήταν θεαματικά απών στις κρίσιμες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, «αναδείκνυαν» με πρωτοσέλιδά τους πως «κάτι τρέχει» με τους ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, αφενός μεν «πανηγύριζαν» για την προσχώρηση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ της ανεξάρτητης βουλευτού Θ. Μεγαλοοικονόμου, αφετέρου δε προανήγγελλαν και το σενάριο της περαιτέρω ενδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την ανάδειξη του υπόγειου «φλερτ» του Μαξίμου με ακόμα δύο βουλευτές: τον Σπ. Δανέλλη από το Ποτάμι και τον Θ. Μεγαλομύστακα από την Ένωση Κεντρώων.  

«ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ»

Με βάση τα παραπάνω και με εμφανή τα σημάδια της απώλειας ελέγχου της διοίκησης από τους επικεφαλής των κομμάτων που βρίσκονται σε φάση εσωτερικής αποσταθεροποίησης και κινδυνεύουν να μη βρεθούν στην επόμενη Βουλή, δηλαδή των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, το επιτελείο του Μαξίμου δείχνει έτοιμο να συμβάλει στην περαιτέρω διάλυση της εσωτερικής τους συνοχής, γεγονός που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες αντίστοιχες με αυτές που καταλόγιζε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή σενάρια «εκτροπής» διά της μεθόδου της πρόκλησης «αποστασίας» στον χώρο της αντιπολίτευσης, με μεταγραφές βουλευτών που είναι χρήσιμοι για να δώσουν με την ψήφο τους έως τις επόμενες εθνικές εκλογές αληθοφανή υπόσταση στο αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και θεωρούνται πιο επιρρεπείς σε δελεαστικές προτάσεις που μπορεί να τους εξασφαλίσουν ισχυρότερες πιθανότητες να βρίσκονται και στην επόμενη Βουλή, εάν μέχρι τότε με τη στάση τους υποκύψουν στις επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εν δυνάμει πολλαπλασιαστές και χρήσιμοι κοινοβουλευτικοί ψηφοφόροι μέχρι τις εθνικές εκλογές θεωρούνται και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως οι: Χάρης Θεοχάρης, Στ. Παναγούλης, Κατερίνα Μάρκου (σ.σ.: ωστόσο, και οι τρεις σε συζητήσεις τους ξορκίζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Νικολόπουλος (σ.σ.: αν και ο ίδιος δηλώνει ότι διαφωνεί κάθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ στα εκκλησιαστικά και τα εθνικά ζητήματα), αλλά και η προερχόμενη από τη ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.

Όλους τους προαναφερθέντες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, με προεξάρχοντα τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μ. Καλογήρου, τους έχουν σε προσέγγιση δημιουργικής επικοινωνίας, με την ελπίδα ότι στο τέλος μπορεί και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Θ. Μεγαλοοικονόμου. Διόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας την Τετάρτη το μεσημέρι, που συναντήθηκε με την κ. Μεγαλοοικονόμου, έκανε μια δήλωση εξόχως πονηρή, αξιοποιώντας την περίπτωσή της ως παράδειγμα αναγνώρισης του έργου της σημερινής κυβέρνησης από τις δυνάμεις του κεντρώου χώρου.      

Το «κατενάτσιο» της Φώφης

ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ αυτό και, φυσικά, µε κριτήριο αξιολόγησης των εξελίξεων τις κινήσεις που εκδηλώνονται στο παρασκήνιο από το επιτελείο του Μαξίµου στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, πέρα από τις πιο «ευπαθείς» δυνάµεις του κοινοβουλευτισµού, µεγάλη πίεση θα δεχτεί και το Κίνηµα Αλλαγής. ∆ηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Φ. Γεννηµατά, η οποία την εποµένη της ανακοίνωσης ότι η προερχόµενη από την Ένωση Κεντρώων Θ. Μεγαλοοικονόµου προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δώσει απάντηση ισότιµης αποτελεσµατικότητας στο µέτωπο των µεταγραφών, καλωσορίζοντας στο Κίνηµα Αλλαγής τον επίσης προερχόµενο από την Ένωση Κέντρώων ανεξάρτητο βουλευτή Γ. Καρρά.

Η Φ. Γεννηµατά, ακριβώς επειδή πιστεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας µέχρι τις εθνικές εκλογές θα επιδιώξει να οδηγήσει τη µάχη στο δίληµµα «αριστερά - δεξιά» µέσα από τη διπολική σχηµατοποίηση του προεκλογικού αγώνα ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν∆, έχει αρχίσει από τώρα να λαµβάνει προληπτικά µέτρα για να περισώσει τον χώρο της. ∆εν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο πλαίσιο της προληπτικής αντιµετώπισης του σχεδίου του Αλ. Τσίπρα για διεύρυνση προς τον χώρο της κεντροαριστεράς έχει ήδη αρχίσει και λαµβάνει µέτρα σε έναν κρίσιµο τοµέα, όπου θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να «ψαρέψει» σε θολά νερά και να δηµιουργήσει εντυπώσεις µέσα από «συµµαχικές» συνευρέσεις των προοδευτικών δυνάµεων σε µια άλλη αναµέτρηση, αυτήν των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο παρασκήνιο, όµως, το δίληµµα «αριστερά - δεξιά» που ο Αλ. Τσίπρας θέλει να επαναφέρει στην κάλπη των επόµενων εθνικών εκλογών κρύβει και ένα σενάριο που µπορεί να φαντάζει εξωφρενικό στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο εντάσσεται στις εναλλακτικές λύσεις που µε επιµονή αναζητά το επιτελείο του Μαξίµου για να παραµείνει ρυθµιστής των κυβερνητικών εξελίξεων της χώρας.

Το σενάριο αυτό προβλέπει την πολιτική αποµόνωση του Π. Καµµένου και τον ατοµικό του αποκλεισµό από το κυβερνητικό σχήµα, κάτι που µπορεί να γίνει σε συνεννόηση µε τον Αλ. Τσίπρα, για να τονωθεί το πατριωτικό του προφίλ µε αιχµή το Μακεδονικό, ή ακόµα και εν αγνοία του, διά της αξιοποίησης σηµαντικής µερίδας των βουλευτών των ΑΝΕΛ, κυρίως των πιο µετριοπαθών, σε κυβερνητικά πόστα, θεωρώντας ότι, αν κατέλθουν µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, έχουν µεγαλύτερη τύχη να βρεθούν ξανά εντός Βουλής απ' ό,τι να δώσουν µια µάχη χωρίς προοπτική µε τους ΑΝΕΛ.

Εάν όντως συµβεί κάτι τέτοιο, ο προσχηµατικός ή αληθινός αποκλεισµός του Π. Καµµένου από το κυβερνητικό σχήµα, µε ταυτόχρονη ενσωµάτωση σε αυτό προσώπων από τον χώρο της κεντροαριστεράς, θα δώσει τη δυνατότητα -τουλάχιστον αυτό λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ- στον Αλ. Τσίπρα να θέσει στη Φ. Γεννηµατά µε απροκάλυπτο τρόπο προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018