Στρατηγική τριών κινήσεων από Μαξίμου για το Σκοπιανό
Ποιες ανατροπές προκρίνει το Μαξίμου για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια και τη διαχείριση του κλίματος στο εσωτερικό.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει σε νέα διαπραγµατευτική βάση το θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων µε τρεις κινήσεις, αντιµετωπίζοντας παράλληλα τα κόµµατα που σήµερα εµφανίζονται να διαφωνούν µε τη σύνθετη ονοµασία για όλες τις χρήσεις, ενώ, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίµου, «στο παρελθόν είχαν αποδεχθεί ουκ ολίγα ονόµατα, όπως για παράδειγµα το "Μακεδονία-Σκόπια"». Κατ' αρχάς, η κυβέρνηση εγκαινίασε µε τον πλέον επίσηµο τρόπο τις απευθείας συνοµιλίες.
Τα όσα συνέβησαν στο Νταβός της Ελβετίας ανάµεσα στους δύο πρωθυπουργούς έδωσαν το στίγµα για το πώς η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αντιµετωπίσει τις διαπραγµατεύσεις από εδώ και εµπρός, καθώς ανάµεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ υπήρξε ξεκάθαρη συζήτηση για όλες τις πτυχές του ζητήµατος, από το όνοµα µέχρι το Σύνταγµα. «Είµαστε υπέρ µιας σύνθετης ονοµασίας έναντι όλων», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Σκοπιανό οµόλογό του.
«Και το "έναντι όλων" σηµαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξετε το σύνταγµά σας». «Στο παρελθόν, άλλες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί την ονοµασία "Μακεδονία-Σκόπια" και µάλιστα είχαν συναινέσει και στη διπλή ονοµασία», του απάντησε ο Ζόραν Ζάεφ. «∆ηλαδή, άλλο όνοµα να χρησιµοποιούµε διεθνώς και άλλο στο εσωτερικό της χώρας.
Γιατί δεν µπορείτε να το αποδεχθείτε και σήµερα; Το να αλλάξουµε το σύνταγµά µας είναι ιδιαίτερα δύσκολο και θα έλεγα σε έναν µεγάλο βαθµό αδύνατον», πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ
Σε αυτό το σηµείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέµεινε ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή του συντάγµατος δεν θα υπάρξει λύση. «Θα πρέπει να πεις την αλήθεια στον λαό σου», είπε στον Σκοπιανό οµόλογό του. «Να τους αναλύσεις όλες τις παραµέτρους και τα οφέλη που θα έχουν από αυτή την ενέργεια και θα δεις ότι η αλήθεια βοηθάει», συνέχισε, προσθέτοντας µάλιστα ότι στο παρελθόν το ίδιο είχε κάνει και αυτός κατά τη διάρκεια της διαπραγµάτευσης.
Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ εµφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, επιµένοντας ότι όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να λαµβάνει υπόψη της και την εθνική αξιοπρέπεια του λαού του.
Να υπενθυµίσουµε ότι, για να αλλάξει το σύνταγµα των Σκοπίων, χρειάζονται τα 2/3 του κοινοβουλίου και το κόµµα του Ζ. Ζάεφ έχει µόνο 62 βουλευτές από τους 120 που αριθµεί το κοινοβουλευτικό σώµα. Το δεύτερο βήµα αφορά τις κινήσεις καλής θέλησης που θα κάνουν και οι δύο πλευρές, καθώς στη συνάντηση του Νταβός επικράτησε η άποψη ότι πολλά θέµατα τα λύνει η ίδια η ζωή.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, µέσα από τη Λεωφόρο Φιλίας -έτσι θα µετονοµαστεί το κοµµάτι του δρόµου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη µε τα Σκόπια και σήµερα ονοµάζεται «Μεγάλου Αλεξάνδρου»- θα περάσει η λύση για την ονοµασία, ενώ αναµένεται να αλλάξει όνοµα και το αεροδρόµιο της γείτονος.
Πολλά αγάλματα, επιγραφές και ίσως σταδιακά και κάποιες αναφορές στα σχολικά βιβλία θα αλλάξουν, με την κυβέρνηση των Σκοπίων να θέλει με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι εννοεί ότι δεν έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι της Ελλάδας. Από ελληνικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τη FYROM στους διεθνείς οργανισμούς, επιθυμώντας να δείξει στην πράξη ότι η υπόσταση των Σκοπίων θα αποκτήσει σημαντική οντότητα με την αλλαγή του συντάγματος και του ονόματος.
Ως πρώτη κίνηση θα ζητήσει να προσκληθούν τα Σκόπια στην Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου, ενώ θα συναινέσει στο να προχωρήσει η FYROM στη δεύτερη φάση των χωρών υπό ένταξη στην Ε.Ε. Φυσικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την ένταξη των γειτόνων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.
ΤΙ «ΚΡΑΤΑΕΙ»
Η τρίτη κίνηση που θα κάνει η κυβέρνηση έχει καθαρά πολιτικό περιεχόμενο, καθώς, όπως αναφέρουν στο Μαξίμου, «θα ξεσκεπάσουμε όσους σήμερα εμφανίζονται ως "μακεδονομάχοι", ενώ στο παρελθόν συζητούσαν διάφορες λύσεις».
Οι πληροφορίες λένε ότι το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» καθώς και τη διπλή ονομασία τα συζητούσαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργοί Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη.
Μάλιστα, ο τότε εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν αναφερόταν στο θέμα, αποκαλούσε τη FYROM «Μακεδονία των Σκοπίων». Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ακόμα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που εμφανίζει την Ντόρα Μπακογιάννη να αποδέχεται τον όρο «Νέα Μακεδονία» και να απαντά στο γιατί είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά και βίντεο με τον Αντ. Σαμαρά να υποστηρίζει ότι θα κινηθεί επάνω στις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Κ. Καραμανλής το 2008 (σύνθετη ονομασία έναντι όλων), ενώ παραδέχεται ότι πολύ δύσκολα οι Σκοπιανοί θα αλλάξουν το σύνταγμά τους.
Οι πληροφορίες λένε ότι στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχει μια σειρά από ντοκουμέντα τα οποία δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει και θα το πράξει μόνο εάν δεχθεί επίθεση ότι υπαναχωρεί από τις εθνικές θέσεις.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018