Δ.Βίτσας: Επιδίωξη της κυβέρνησης η συμφωνία-πακέτο με την πΓΔΜ
Το βασικό ζήτημα είναι η λέξη «Μακεδονική» και πάνω σε αυτή γίνεται η διαπραγμάτευση».
Στο ζήτημα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ για την ονομασία της, που βρίσκονται σε πολύ «ευαίσθητη» φάση, αναφέρθηκε διεξοδικώς σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας ο οποίος σημείωσε ότι η επιδίωξη της κυβερνήσεως στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ είναι «να υπάρχει μια συμφωνία-πακέτο, δηλ.να μην σαλαμοποιείται το ζήτημα, που θα περιέχει και το ονοματολογικό και το αλυτρωτικό και τις αναγκαίες δεσμεύσεις από την πλευρά και των δυο κρατών, αλλά πρώτα και κύρια από την πλευρά των Σκοπίων. Και αυτό να έχει την τοποθέτησή του ως Διεθνές Δίκαιο και με αυτό να προχωρήσουμε».
Ο Δ.Βίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε ότι «‘’Μακεδονική’’ γλώσσα κατά την άποψή μου δεν υπάρχει, υπάρχει ένα ιδίωμα γλωσσικό, που μιλιόταν σε αυτή την ευρύτερη περιοχή και όχι σε όλη τη Μακεδονία. Πρόκειται για μια τοπική διάλεκτο. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις το δικαίωμα να την μιλάνε αλλά εγώ δεν θα την έλεγα «γλώσσα».
Σε άλλο σημείο και κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις ότι «ναι μπορεί να αλλάξουν το Σύνταγμα τώρα, για να μπουν στο ΝΑΤΟ και μετά το ξαναλλάξουν», ο ΑΝΥΕΘΑ παρατήρησε ότι «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτή τη στιγμή ένα πράγμα που διακυβεύεται σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά είναι να υπάρχει διπλή ονομασία και να μπουν σε τέτοιους οργανισμούς ως FYROM».
Αναφορικώς με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και ερωτηθείς περί του «αν υπάρχει θέμα Καμμένου», ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι «υπάρχει, θέμα Καμμένου από την αντιπολίτευση, αυτό είναι ένας τακτικισμός από την πλευρά της. Οι ΑΝΕΛ και ο Καμμένος ήταν ευθείς και ειλικρινείς από την πρώτη στιγμή.
Έχει μια συγκεκριμένη θέση, με την οποία εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε, έχουμε διαφορετική θέση. Όμως, ενώ ο Καμμένος έχει αυτή τη θέση που έχει, ξαφνικά η ΝΔ απέκτησε μη θέση. Δεν είναι πρόβλημα οι διαφορετικές απόψεις αλλά η ΝΔ έχει το μέτρο της πατριωτικής ευθύνης και δεν έχει καν ψελλίσει θέση; Πάει πίσω από τις θέσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσε εθνική γραμμή, κόκκινη γραμμή;»