Ο κρίσιμος ρόλος της Γεννηματά στις νέες κυβερνητικές συνεργασίες
Τι κρύβει η… ανάκαμψη της κεντροαριστεράς.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους και ποιες κυβερνητικές συνεργασίες µπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση που δεν επιτύχει αυτοδυναµία η Ν∆ και τα γνωστά µέχρι σήµερα κόµµατα έχουν εκλογικώς εξαϋλωθεί.
Με τα δεδοµένα αυτά, θα µπορούσε κανείς να υποθέσει ότι θα σηµειωθεί ένα κλίµα έντονης πόλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι µετά τις εσωκοµµατικές εκλογικές διαδικασίες στην κεντροαριστερά και την ανάδειξη της κ. Γεννηµατά στην ηγεσία του νέου φορέα, το Κίνηµα Αλλαγής, όπως έχει µετονοµαστεί η ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, δηµοσκοπικώς κερδίζει ποσοστά.
Στις τάσεις ∆εκεµβρίου της MRB το Κίνηµα Αλλαγής κατέγραψε ένα 10,1%, ποσοστό που αναµφιβόλως µπορεί να αυξηθεί στο µέτρο που οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και γενικώς από την κεντροαριστερά τον εγκαταλείπουν. Αναφέρεται ενδεικτικώς, όσον αφορά στις µετακινήσεις, ότι συµφώνως προς έρευνα του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, τον Νοέµβριο, ένα 4% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθυνόταν προς το ΠΑΣΟΚ -το οποίο έχει µεταλλαχθεί στον νέο φορέα-, ενώ και ένα 24% του Ποταµιού είχε την αντίστοιχη µετακίνηση.
Εποµένως, θα µπορούσε να πει κανείς ότι περιµένουµε αύξηση των ποσοστών του Κινήµατος Αλλαγής. ∆εδοµένου όµως ότι, όπως αναλύθηκε πιο πάνω, οι «µικροί συνεταίροι» φαίνεται ότι θα εκλείψουν, η ενίσχυση του Κινήµατος Αλλαγής το αναδεικνύει σε προνοµιακό κυβερνητικό εταίρο.
Όµως το ζήτηµα θα είναι µε ποιον θα θελήσει να συνεργαστεί η κα Γεννηµατά ή αν θα θελήσει, αρνούµενη οποιαδήποτε συνεργασία -αν δεν υπάρξει αυτοδυναµία-, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Βεβαίως, αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν επιτύχει αυτοδυναµία, στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς είναι σχεδόν σίγουροι ότι προς αυτούς θα στραφεί, για δύο λόγους: πρώτον, το Κίνηµα εκπροσωπεί και αυτό τον αστικό χώρο και είναι και φιλοευρωπαϊκό. ∆εύτερον, υπάρχει προηγούµενη εµπειρία κυβερνητικής συνεργασίας µε τη Ν∆. Το πρόβληµα θα προκληθεί έτσι και η κα Γεννηµατά δεν θελήσει να συνεργαστεί για τον λόγο που προαναφέρθηκε και που είναι αρκετός για να µη συνεργαστεί ούτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να εκµεταλλευτεί τα «πλεονεκτήµατα» της απλής αναλογικής.
Στο θέµα αυτό φαίνεται ότι την κα Γεννηµατά την επηρεάζει ο στη σκιά ευρισκόµενος σύµβουλός της Κ. Λαλιώτης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει δηµοσίως δηλώσει ότι δεν ανακατεύεται. Το πρώην επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένα πολιτικό ον.
Επιπλέον, πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Λαλιώτης έχει παλαιά διένεξη -που είχε πάρει και τη δικαστική οδό- µε την οικογένεια Μητσοτάκη και, κατά συνέπεια, ούτε θέλει να ακούει για µια τέτοια στήριξη, διατυπώνει και την εξής συλλογιστική - που την ενστερνίζονται και άλλοι µέσα στο ΠΑΣΟΚ: Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν, όπως προαναφέραµε, ότι ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς ανακάµπτει και, εποµένως, «δεν έχουµε κανέναν λόγο να µην κερδίσουµε και άλλους πόντους από τη δηµιουργία ενός πολιτικού αδιεξόδου», στην περίπτωση που αυτό:
(α) είτε οδηγήσει και σε επαναληπτικές εκλογές, µε απλή αναλογική µάλιστα,
(β) είτε ο κ. Μητσοτάκης βρει διέξοδο µε άλλη κυβερνητική συµµαχία.
Τότε, το Κίνηµα Αλλαγής θα είναι στην αντιπολίτευση και θα διευρύνει τα ποσοστά του, καθώς στη Χ. Τρικούπη υπολογίζουν ότι τα µέτρα που δεν θα εφαρµόσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασµένη -ως εγκλωβισµένη από τις συµφωνίες της σηµερινής κυβέρνησης- να τα εφαρµόσει η κυβέρνηση της Ν∆.
Τέλος, ένα άλλο επιχείρηµα του Κ. Λαλιώτη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έπεσε σηµαντικά ως προς τα ποσοστά του επειδή συνεργάστηκε µε κυβέρνηση της Ν∆ και υπέστη πολιτικό κόστος για τα µέτρα που ελήφθησαν τότε.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018