Πάιατ: Ξεκάθαρη ευκαιρία να λυθεί τώρα το Σκοπιανό
Τη στήριξη στον Μάθιου Νίμιτς επαναδιατύπωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα
Ως εξαιρετική ευκαιρία για επίλυση της διένεξης αναφορικά με το ονοματολογικό χαρακτηρίζει το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις επαφές Αθήνας και Σκοπίων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.
Όπως αναφέρει, ερωτώμενος αν προβλέπει κατάληξη της μεσολαβητικής προσπάθειας του Μάθιου Νίμιτς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Πάιατ απαντά «δεν θα κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη, αλλά η θέση μας είναι πολύ απλή: Υποστηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς, υποστηρίζουμε την προσπάθεια του ΟΗΕ. Ο καλύτερος τρόπος να το πράξω αυτή τη στιγμή είναι να μην κάνω εικασίες ή σκέψεις, ή να πω κάτι παραπάνω για τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα. Αλλά, το σημαντικό σημείο είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρη ευκαιρία κι αυτό νομίζω ήταν το μήνυμα που υπογράμμισε ο Μάθιου Νίμιτς και εδώ στην Αθήνα και τα Σκόπια».
Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ο πρέσβης των ΗΠΑ λέει, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Αντέννα, πως «το σημαντικό ζήτημα είναι ότι τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα παραμένουν ανοικτά. Είμαι εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που κάνει ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος του υπουργείου Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ο διάλογος ανάμεσα στον ναύαρχο Αποστολάκη και τον στρατηγό Ακάρ στην Τουρκία είναι εξίσου σημαντικός. Αυτό είναι το κλειδί. Πρόκειται για δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, είμαστε δεσμευμένοι στη σχέση μας με την Ελλάδα, στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας κι έχουμε ξεκαθαρίσει επίσης τη δέσμευσή μας στην ελληνική κυριαρχία».
Για την οικονομία, τις επενδύσεις και την «επόμενη ημέρα»
Όσον αφορά την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από τα μνημόνια, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι «υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα, το βλέπετε στις αγορές, το βλέπετε στα επιτόκια των ομολόγων. Εγώ το βλέπω στον αριθμό των Αμερικανών επενδυτών που έρχονται στην πρεσβεία αναζητώντας ευκαιρίες στην Ελλάδα. Και ήδη η πρεσβεία, η αμερικανική διοίκηση είναι προσηλωμένη στο να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, καθώς διαπλέει τη μεταβατική αυτή περίοδο. Αλλά το κλειδί είναι να συνεχισθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, να ξεκαθαρισθεί ότι ακόμη και στο τέλος της διαδικασίας του προγράμματος διάσωσης, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά της διαχειριζόμενη την οικονομία, προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις και να είναι παγκοσμίως ανταγωνιστική».
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η δική του.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος γι’ αυτή τη χρονιά. Είναι ο χρόνος της Αμερικής και της Ελλάδας, έχουμε ασφαλώς στο επίκεντρο την Θεσσαλονίκη τον επόμενο Σεπτέμβριο, οπότε απόψε είναι μια ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σε όσα κάναμε με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας τη δέσμευση και των δυο κυβερνήσεων, Ελλάδας και ΗΠΑ, να συνδυάσουμε το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης με τη χρονική σύμπτωση της ΔΕΘ, ώστε να αναδείξουμε τα καλύτερα επιτεύγματα της αμερικανικής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, αλλά επίσης να επικοινωνήσουμε προς τα έξω, στο παγκόσμιο ακροατήριο, ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στην οικονομία της», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει «ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε τον Οκτώβριο τον ενθουσιασμό μας για τη ΔΕΘ εφέτος και η πρεσβεία εργάζεται όσο πιο σκληρά μπορούμε για να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία και ακριβώς όπως είπατε, να χρησιμοποιήσουμε τη ΔΕΘ σαν πλατφόρμα για να υπογραμμίσουμε τα επιτεύγματα της αμερικανικής τεχνολογίας και της αμερικανικής επιχειρηματικότητας αλλά επίσης να επικοινωνήσουμε προς τα έξω ότι η Ελλάδα έχει καταπληκτικές ευκαιρίες, ότι η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, ότι υπάρχει μια δυναμική νεαρή κοινότητα start-up, που ενδιαφέρεται διακαώς για να χτίσει γέφυρες με τις ΗΠΑ, υπάρχει φανταστικό ανθρώπινο και φυσικό δυναμικό σε αυτή τη χώρα κι ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι ένας ισχυρός εταίρος, καθώς η Ελλάδα προχωρεί μπροστά».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ