Μπαράζ συσκέψεων για να γλιτώσουν το φιάσκο της Novartis
Θα τους σώσει ο Κανονισμός της Βουλής;
Πυρετός επαφών στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, καθώς αναζητείται φόρμουλα περαιτέρω χειρισμού της υπόθεσης Novartis. Η σπουδή Πολάκη να μιλήσει ανοικτά για την ταυτότητα των «προστατευόμενων μαρτύρων», το άδειασμα που ακολούθησε από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν από τη δικογραφία, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περίφημοι τρεις μάρτυρες απλώς εικάζουν για τα ποσά, τις συναντήσεις και τα όσα υποτίθεται ότι αποτελούν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας», όπως δηλώνεται αρμοδίως.
Νέα έκτακτη σύσκεψη του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί ο πρωθυπουργός στις 18:30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση.
Διατυπώνονται σκέψεις για άμεση αναπομπή του φακέλου της Novartis τη Δικαιοσύνη χωρίς σύσταση επιτροπής προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν υπάρχει νομική φόρμουλα, η λύση ενδεχομένως να βρίσκεται στην παράγραφο 2 του Κανονισμού της Βουλής.
Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε το 2011 η Βουλή έχει τη δυνατότητα μαζί με την κατάθεση πρότασης για επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και πριν καν από τη συζήτησή της να ζητήσει ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστκής βασιμότητάς τους.
Παρά το γεγονός ότι η όποια άποψη του τριμελούς έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα , θεωρείται βέβαιο πως πιθανή γνωμοδότηση του συμβουλίου ότι και τα τρία αδικήματα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί θα μετρήσει καταλυτικά.
Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι η γνωμοδότηση θα έχει προηγηθεί της συζήτησης είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή και επικαλούμενη τη γνωμοδότηση των δικαστών να προτείνει την αναπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η έρευνα για τυχόν αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του Υπουργού, με χαρακτηριστικότερο το ξέπλυμα.