Τσίπρας για Novartis: Τα «γυρίζει» με προκαταρκτική -Ζητά αποζημιώσεις
Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Την πολυαναμενόμενη ομιλία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη στάση του κόμματος στο θέμα της Novartis. Τελικά, πρότεινε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου η Βουλή να αποφασίσει για τα περαιτέρω, ξεκαθάρισε ότι το Κράτος θα διεκδικήσει οικονομική αποζημίωση από την Novartis, ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, δίνοντας το στίγμα των κινήσεών του στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη. Τέλος, μίλησε για τις επιδιώξεις της Αθήνας για τη μετά-Μνημόνιο εποχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνονας ότι η χώρα κατέληξε στα μνημόνια που την βασανίζουν τα τελευταία 8 χρόνια και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της αντίστοιχης κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά. «Τα ζήσαμε όλα αυτά, γνωρίζουμε το θράσος, την ιδιοτέλεια, σε συνδυασμό με μια αφόρητη δημαγωγία που παρουσίαζε τους άρπαγες δημοσίου χρήματος ως αθώους» τόνισε. Είπε μάλιστα ότι και σήμερα ακούμε την ίδια κασέτα για «πολιτική δίωξη», την ώρα που υπήρχει μια ογκώδης δικογραφία.
Είπε ότι είναι ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ρίξει φως στην υπόθεση. «Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στο νόμο, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, αλλά και χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών ή λαϊκά δικαστήρια» συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα οικοδομηθεί μια νέα σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικής.
Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ και τα στελέχη της, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν «πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων και των συμμάχων τους, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες, προσβάλοντας τη Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς».
Αναφερόμενος στην οικονομική διάσταση της υπόθεσης Novartis, εκτίμησε το κόστος σε αρκετά δισ. ευρώ, χρήματα που έλειψαν από τα Ταμεία των ασφαλισμένων. Για την περίοδο πριν το μνημόνιο υπολόγισε το κόστος σε 23 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενος ότι με τα αυτά χρήματα μπορεί η χώρα να είχε γλιτώσει και τα μνημόνια.
«Και τώρα ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ποιοι; Οι αληθινοί 'κουκουλοφόροι', τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως κουκουλοφόρους» συνέχισε, για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί της διεκδίκησης των χρημάτων που έχασε το Δημόσιο από τη Novartis, αξιοποιώντας το εθνικό και διεθνές Δίκαιο.
Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση των χρημάτων που έχασε το Δημόσιο στην υπόθεση της Siemens.
Πρότεινε, όπως αναμενόταν, τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, ως τη μόνη θεσμική οδό, «ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».
Δριμύτατη επίθεση σε Μητσοτάκη
Εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εκφοβισμού και απειλών των μαρτύρων, των εισαγγελικών λειτουργών και της Δικαιοσύνης. «Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας με το συνταγματικό κόμμα της τάξης και της δημοκρατικής νομιμότητας και της λαϊκής δεξιάς; Αλλά ο καθένας έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του με τον τρόπο που πιστεύει».
Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει με ονόματα για το ποιος έστησε τη σκευωρία και ποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί έπραξαν κατ' εντολή της κυβέρνησης. «Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία της σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο και να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Αλλά δεν πιστεύω ότι έχει το πολιτικό σκέλος να το κάνει αυτό, γιατί είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του».
«Έξοδος από τα μνημόνια»
Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis δεν πρέπει να αποσπάσουν την κυβέρνηση από το στρατηγικό της σχεδιασμό που είναι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 χωρίς πιστοληπτικές γραμμές. Επικαλέστηκε την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου με δύο προτεραιότητες: τη ρύθμιση του χρέους και ένα καθεστώς εποπτείας αντίστοιχο με εκείνο άλλων χωρών που είχαν μπει σε μνημόνια.
Για την ΠΓΔΜ
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι πρέπει να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που στοίχισε στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Χαρακτήρισε μεγάλη την συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Μακεδονία, «την οποία δεν αγνοούμε», όπως εξήγησε, αλλά τόνισε: «ποιο είναι το μήνυμα; Να μην λυθεί το ζήτημα που είναι ανοικτό από το 1992; Αυτό είναι λάθος».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το όνομα Μακεδονία, «η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και δεκαετίες, είτε στα πρώτα χρόνια της σύστασης της χώρας, είτε με την προσωρινή ονομασία στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζητούμενο είναι να πειστεί η άλλη πλευρά να δώσει πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν, φέρνοντας το παράδειγμα του αεροδρομίου των Σκοπίων.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση» τόνισε και κατηγόρησε και πάλι τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σύρεται από τους ακροδεξιούς και εγκαταλείπει την πάγια θέση του κόμματός του.
Σημείωσε ότι «η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή, προκειμένου η ονομασία να είναι όντως για όλες τις χρήσεις, δεν μπορεί να είναι μια η χρήση στο εξωτερικό και άλλη να είναι η ονομασία στο σύνταγμα. Αλλά βεβαίως προϋποθέτει και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού».