Θεοχαρόπουλος: «Ναι» στην προανακριτική για Novartis
«Όλα στο φως και άμεσα»
«Έχουμε πει ότι ψηφίζουμε "ναι" στην προκαταρκτική επιτροπή, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο φορέας μας θέλει τη διαλεύκανση, θέλει όλα στο φως και άμεσα, συνεπώς να γίνει η προκαταρκτική και να συζητηθεί το τι έχει συμβεί για να σταματήσει να πετάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα με κίνδυνο να καταλήξει όλη η πολιτική ζωή του τόπου ένας βούρκος». Αυτή τη θέση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Πρόκειται για τη θέση που διαμόρφωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής για την υπόθεση Νovartis, την περασμένη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η λάσπη που πιάνει όλο το πολιτικό σύστημα γιατί ο μόνος που ευνοείται από την κατασυκοφάντηση των πάντων και από το να δικάζουν και να καταδικάζουν πολλοί κυβερνώντες πριν αποφασίσει Δικαιοσύνη είναι η άκρα δεξιά. Όπως ανέφερε, με τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων και με τη σκανδαλολογία αυτό που διακυβεύεται είναι να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η υπόθεση Novartis είναι υπαρκτό σκάνδαλο, ένα όργιο σπατάλης και γι' αυτό υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.«Κυρίως την περίοδο 2004-2009 αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, από 2,4 σε 5,1 δισ. ευρώ και μάλιστα δεν πήγαιναν αυτές οι δαπάνες στον ασθενή, στον καταναλωτή. Στη συνέχεια μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, βέβαια, σε δύο μάλιστα χρόνια, από 5,1 σε 2,8 δισ. ευρώ» σημείωσε.
«Είναι αρκετά επικίνδυνο όταν αποδίδονται ευθύνες με "στοιχεία" του τύπου "μου πες, σου 'πα, του 'πα". Γιατί βεβαίως μόλις βρεθούν ευθύνες, κι αν βρεθούν ευθύνες για οποιονδήποτε, να αποδοθούν αλλά με τη λογική "μου πες, σου 'πα" δεν μπορούν να σπιλώνονται πολιτικοί αντίπαλοι και να αιωρείται η λάσπη στον ανεμιστήρα» επισήμανε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι πρέπει να αναζητηθούν και τα χρήματα από την εταιρεία, ενώ σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες παρατήρησε: «Αυτό το οποίο λέει το νομικό μας σύστημα είναι ότι προστατευόμενοι υπάρχουν για υποθέσεις εγκληματικών υποθέσεων, για εγκληματικές ενέργειες. Αυτό βέβαια θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ έχουμε κάποια εγκληματική υπόθεση, εδώ έχουμε μία υπόθεση, η οποία είναι πολύ σοβαρή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί, ένα υπαρκτό σκάνδαλο, αλλά νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο ήταν περίεργο σε όλους μας το πώς χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενοι, στην ουσία ως ανώνυμοι. Όταν λέμε όλα στο φως, η διερεύνηση των πάντων δεν μπορεί να γίνει εύκολα υπό αυτό το καθεστώς».