Η τακτική Τσίπρα στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τη Novartis
O πρωθυπουργός θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Έχοντας ανά χείρας όλες τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο της Novartis, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα να αποδημήσει όλο το πολιτικό κατεστημένο το οποίο σύμφωνα με τη δικογραφία φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κάνοντας διευκολύνσεις ή παίρνοντας μίζες από τη φαρμακευτική εταιρεία. Παράλληλα, θα απαντήσει στην επιχειρηματολογία περί σκευωρίας της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζοντας από πού και γιατί ξεκίνησε η έρευνα και ποιοι την έφεραν εις πέρας.
Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις αποκαλύψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το FBI σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis, στη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.
«Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» θα πει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, τη διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ.
Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ότι η Νέα Δημοκρατία κρύβεται για μια ακόμη φορά πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis αντί, ως όφειλε, να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης για την απόδοση των ευθυνών.
Στην κυβέρνηση περιμένουν πάντως ότι με την έναρξη της σημερινής συζήτησης θα υπάρξουν ενστάσεις που θα αφορούν τις δέκα κάλπες και τους υπό προστασία μάρτυρες. Όπως μάλιστα σχολίαζαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, η ΝΔ «επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα».
Με τη στάση αυτή όμως, επισήμαιναν οι ίδιοι άνθρωποι, ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία. Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη μάλιστα στο θέμα, τόνισε ότι «υπάρχουν και δημοσιεύματα τα οποία θέλουν ενδεχομένως την ηγεσία της ΝΔ να φοβάται διαφορετικές ψήφους για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτό το μείζον. Το μείζον είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Το μείζον είναι οι πολίτες να ξαναποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να υλοποιηθεί μια βασική απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, για λογοδοσία και για πλήρη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων».