Σπυράκη για Χριστοδουλοπούλου: Η εξαχρείωση του δημοσίου λόγου, δεν βοηθά
Τι ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη της
«Η ευπρέπεια είναι ένα σημαντικό σημείο. Η εξαχρείωση του δημοσίου λόγου, δεν βοηθά», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αναφερόμενη στο επεισόδιο με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου, που φέρεται να τον έστειλε στο διάολο. Συνέχισε για την κ. Χριστοδουλοπούλου λέγοντας: «Υπερβαίνει κατά πολύ τον τρόπο που αρμόζει κανείς να συμπεριφέρεται, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Βουλής.»
Σχετικά με την υπόθεση της Novartis επανέλαβε την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για διερεύνηση σε βάθος και χαρακτήρισε ως παρωδία τις 10 κάλπες. Συγκεκριμένα ανάφερε: «Είναι απαραίτητο η υπόθεση της ΝΟVARTIS να διερευνηθεί σε βάθος. Και να αποδοθούν ευθύνες, σε εκείνους που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί. Και για το λόγο αυτό στο πεδίο του σκανδάλου, που αφορά πολίτες, γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους, μια σειρά πρόσωπα, πρέπει η διερεύνηση να προχωρήσει ταχύτατα. Δεν ακούμε κάτι τέτοιο. Στο πεδίο των πολιτικών προσώπων είναι, επίσης, απαραίτητο, να στηθεί σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων μια κάλπη. Και η κάλπη αυτή να απαντήσει στο ερώτημα, αν θα πρέπει, η δεν θα πρέπει, να συσταθεί Προκαταρκτική, Προανακριτική Επιτροπή, για να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα αδικήματα. Είμαστε αντίθετοι στις 10 κάλπες γιατί πρόκειται για παρωδία. Είναι παρωδία διότι έρχεται στη Βουλή, ένα ερώτημα πολύ συγκεκριμένο, το οποίο ρωτά τη Βουλή, αν είναι ή δεν είναι αρμόδια, να διερευνήσει συγκεκριμένα αδικήματα η Προκαταρκτική Επιτροπή. Για αυτό ζητείται η σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Και την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει μια παράσταση, με 10 κάλπες, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Για ποιο πράγμα ελέγχονται, ποιοι; Και που είναι αυτό ακριβώς; Διότι, στο αίτημα που έχουν διατυπώσει οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.»
Επίσης μίλησε και πάλι για τον κίνδυνο Πολωνοποίησης της χώρας τονίζοντας ότι: «Είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος - και προειδοποιούμε, έχοντας ακριβώς γνώση, για το πόσο προβληματικό είναι - η χώρα να καταταγεί στην κατηγορία της Πολωνίας. Τι σημαίνει αυτό, και γιατί κινδυνεύουμε να πάμε εκεί; Η Πολωνία παραβίασε καταστάσεις που αφορούσαν το Κράτος δικαίου, με μια σειρά κινήσεις της Κυβέρνησης, να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε, επιχειρώντας να αλλάξει τον τρόπο λήψης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάτι που τελικά έκανε. Συνέχισε με την αντικατάσταση της ηγεσίας στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, δίνοντας στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την αρμοδιότητα. Και προχώρησε με παρεμβάσεις, σαφείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι η Κομισιόν να στείλει ήδη, 3 προειδοποιητικές επιστολές, με μια κλιμακούμενη σειρά. Και τώρα, πλέον, η Πολωνία, βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλό κίνδυνο. Πρώτον να Είναι, λοιπόν, απαραίτητο η Κυβέρνηση να μην παίζει με αυτό. Να μην εργαλειοποιεί υποθέσεις. Να μην παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και μάλιστα απροσχημάτιστα, όπως έγινε με την παρουσία του κ. Τζανακόπουλου, την προηγουμένη της διαβίβασης της δικογραφίας, στον Άρειο Πάγο. Όπως έγινε με τις εξαγγελίες του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μαξίμου, για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους». Όπως έγινε με τον κ. Πολάκη, που υποστήριζε ότι γνώριζε, τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί, ότι είναι Κυβέρνηση Δυτικής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και ότι ο ρόλος της είναι να ασχολείται με την εκτελεστική εξουσία.»
Αναφερόμενη στην τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου που φαίνεται να διαφωνεί με τα της Πολωνοποίησης σχολίασε: «Ο κ. Αβραμόπουλος, ως Επίτροπος, έχει απόλυτη γνώση των επιπτώσεων αυτών και είναι προφανής ο λόγος που μίλησε γι’ αυτό. Μίλησε ως Επίτροπος, της χώρας στην Ε.Ε. και προκειμένου να αποφύγει, μια τέτοιου είδους συζήτηση. Δικαιούμαστε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολύ καθαρά, να προειδοποιούμε. Και η προειδοποίηση είναι διαφορετικό πράγμα. Προειδοποιούμε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με αυτό. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα Συντάγματα της Ευρώπης. Είναι μια Δημοκρατία που λειτουργεί με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της. Και πρέπει αυτή τη Δημοκρατία να την προστατεύσουμε και να τη διασφαλίσουμε, ώστε ποτέ να μην απειληθεί στο μέλλον. Αυτό είπε ο κ. Αβραμόπουλος και το διαβάζω κατά λέξη. O κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά, ποιες επιπτώσεις έχει όλη αυτή η υπόθεση με την Πολωνία. Κι ως Επίτροπος της χώρας τοποθετήθηκε. Εμείς, ως πολιτικό Κόμμα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να προειδοποιούμε την Κυβέρνηση, να αποφύγει το κακό παράδειγμα. Η Πολωνία, όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεσή της, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.»
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τόνισε: «Το ερώτημα προς την Κυβέρνηση - και επιτρέψτε μου να το επαναφέρω - είναι το εξής: Θέλουν ή όχι Προκαταρκτική Επιτροπή; Θέλουν ή όχι να έρθουν όλα στο φως; Θέλουν ή όχι, να εξεταστούν τα πάντα; Θα πρέπει να βάλουν το ερώτημα όπως διατυπώνεται από την πρόταση της πλειοψηφίας. Κι εκεί η Ν.Δ. λέει ναι. Από κει και πέρα να ξέρετε, όμως, πως οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη, εφόσον συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, δηλαδή προανακριτική, η Ν.Δ. θα είναι εκεί. Η Ν.Δ. θα συμμετάσχει. Και η Ν.Δ. έχει τοποθετηθεί εξ’ αρχής ότι θέλει να έρθουν όλα στο φως. Και τότε θα δούμε πόσο βάσιμο ήταν όλο αυτό και ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η υπόθεση.»