Novartis: Το «γαλάζιο» σφυροκόπημα στα παγωμένα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ
Παραπέμπονται στην Προανακριτική και τα 10 πολιτικά πρόσωπα.
Από τις 9:20 το πρωί της Τετάρτης έως τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Τόσο κράτησε η μητέρα όλων των μαχών για την Novartis στην Ολομέλεια της Βουλής με τα στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ να σφυροκοπούν ανελέητα την κυβέρνηση για την όλη υπόθεση, αλλά και για τη «συμπτωματική» εξαίρεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, λόγω... παραγραφής.
Τελικά, και τα δέκα πρόσωπα παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τον Μάριο Σαλμά τις λιγότερες. Κλίμα πολιτικού διχασμού και ακραίας πόλωσης γεννήθηκε τα ξημερώματα μέχρι τις εκλογές. Και όλο αυτό σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις από την Τουρκία και με την οικονομία να αναζητά προσεχώς στηρίγματα εκτός μνημονίου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες:
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο κάθε βουλευτής περνούσε από την κάθε μία από τις δέκα κάλπες και ψήφιζε για την παραπομπή ή μη του κάθε πολιτικού προσώπου.
Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παγωμένοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλότεροι τόνοι από τον Τσίπρα
Αρκετά παγωμένοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αναγνωρίζοντας -σε αντίθεση με όσα είχαν ειπωθεί τις προηγούμενες μέρες από άλλα στελέχη- το τεκμήριο της αθωότητας. «Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές» είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του, αλλά σημείωσε: «Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;»
Και αν τις προηγούμενες ημέρες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του προεξοφλούσαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία», ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για ποινικές ευθύνες, αρκούμενος στις πολιτικές. Έφερε μάλιστα τα παραδείγματα των προκατόχων του Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή που είχαν αναλάβει την πολιτικη ευθύνη για τις υποθέσεις Κοσκωτά και Βατοπαιδίου, αντίστοιχα.
Ακόμα και ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή, ενώ απουσίαζε ακόμα και τη στιγμή της ομιλίας του πρωθυπουργού. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο, δεδομένου ότι προσεχώς θα κληθεί ο ίδιος στη Βουλή για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.
Πυρ ομαδόν από Μητσοτάκη και Σαμαρά
Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη Novartis, κατηγορώντας για κατασκευασμένες κατηγορίες σε ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών χωρίς στοιχεία και καταπάτηση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου.
«Όσα γίνονται θέτουν σε αμφισβήτηση το κράτος δικαίου» υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε στην κυβέρνηση απόπειρα πολιτικής δολοφονίας χαρακτήρων σε αποπροσανατολισμό από την αποτυχία της στην οικονομία και την ανεπάρκειά της στα εθνικά ζητήματα.
«Η δημοκρατία δεν θα σκύψει το κεφάλι σε μία αδίστακτη παρέα που κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία» υπογράμμισε.
Σε υψηλότατους τόνους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του. Δεν έλειψαν οι κόντρες, τόσο με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όσο και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα. Ο κ. Σαμαράς δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση, όχι μόνο για την υπόθεση Novartis, αλλά και για το σύνολο της πολιτικής της στην οικονομία, την κοινωνία, την εξωτερική πολιτική και το Σκοπιανό. «Στο τέλος θα σας κερδίσουμε και θα λογοδοτήσετε» είπε λίγο προτού κατέβει από το βήμα, καταχειροκροτούμενος.
Άπλετο φως ζήτησε και η αντιπολίτευση
Σε υψηλότατους τόνους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας μάλιστα εκλογές για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Σκληρός και ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και η Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε για σκευωρία με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε να εξεταστεί και η περίπτωση Κουρουμπλή, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στο όλο θέμα.