Ο Αλέξης Τσίπας μέσω Novartis «στήνει παγίδα» στη Φώφη Γεννηματά
Πώς θέλει να εγκλωβίσει και να εκθέσει το Κίνηµα Αλλαγής
Η ιστορία της υπόθεσης της Novartis έφερε και πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια περί δηµιουργίας ενός νέου πόλου, που στόχο έχει να εκφράσει το παραδοσιακό Κέντρο, µε τη συµµετοχή του Κινήµατος Αλλαγής και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.∆. Ανάλογα, δηλαδή, µε το ποιον θα επιλέξει ως σύµµαχο η Φώφη Γεννηµατά, ο νέος πολιτικός φορέας θα έχει κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό πρόσηµο.
Ενα σενάριο που, όπως φαίνεται, επεξεργάζονται και η κυβέρνηση και το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς η επόµενη ηµέρα των εκλογών ενδέχεται να φέρει απρόβλεπτες εξελίξεις. Κάποιοι θεωρούν ότι η ιστορία του σκανδάλου των φαρµάκων είναι µια ιδανική ευκαιρία για να προσεγγίσει ο Αλέξης Τσίπρας τη Φώφη Γεννηµατά, καθώς µέσα από την «προσπάθεια για κάθαρση του πολιτικού συστήµατος», όπως τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση, µπορεί να υπάρξει µια πιο στενή προσέγγιση των δύο κοµµάτων.
Αλλοι, πάλι, κάνουν λόγο για µια καλοστηµένη παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου το Κίνηµα Αλλαγής µέσα από αυτή τη διαδικασία να εγκλωβιστεί σε µια µετεκλογική συνεργασία. Το συνεχιζόµενο πολιτικό «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα στην πρόεδρο του Κινήµατος Αλλαγής, ωστόσο, φαίνεται να διχάζει τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος την ηµέρα που συζητήθηκε το θέµα της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis ανέφερε από το βήµα της Βουλής ότι «ο πολιτικός στόχος είναι προφανής. Ως προς τη Νέα ∆ηµοκρατία, ο διεµβολισµός της, µετά την αποτυχία του σχεδίου διεµβολισµού µέσω του ονοµατολογικού της ΠΓ∆Μ. Για τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, στόχευση εκείνων των προσώπων που αποκλείουν το “φλερτ” µε τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η αναφορά αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τα στελέχη της κυβέρνησης, αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πραγµατικότητα είπε ότι η εµπλοκή του στην υπόθεση, όπως και του Ανδρέα Λοβέρδου, οφείλεται στη σθεναρή του θέση να µη συναινέσει σε µια πολιτική συµµαχία του Κινήµατος Αλλαγής µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά του, ακόµα, στον Αντ. Σαµαρά και στο θέµα των Σκοπίων έδειξε µε τον πιο σαφή τρόπο ότι «οι δύο πρώην συνέταιροι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους να παίξουν ρόλο και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης.
Ισως αυτό, όµως, να φοβάται η Φώφη Γεννηµατά -όπως σχολίαζαν στην κυβέρνηση-, η οποία, µε την οµιλία που έκανε στη Βουλή για τη Novartis, έδειξε να κρατά ίσες αποστάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την τοποθέτησή της δεν ακυρώνει ούτε η επιλογή της να ψηφίσει «άκυρο» το Κίνηµα Αλλαγής. Από την άλλη, πάντως, όπως επισήµαιναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής «την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να σπιλώσει, µέσω του θέµατος της Novartis, την κεντροαριστερή παράταξη, στοχεύοντας κορυφαία στελέχη που υπήρξαν υπουργοί στις προηγούµενες κυβερνήσεις, εξακολουθεί να ζητάει “εθνική συνεννόηση” µε τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ.».
Και πρόσθεταν: «Προκαλεί ερωτήµατα πώς µια κυβέρνηση που καταγγέλλεται για όλα τα θέµατα θέλει ταυτόχρονα να καθίσει στο τραπέζι της “εθνικής συνεννόησης”, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, µαζί µε τα κόµµατα τα οποία προσπαθεί να αποδεκατίσει».