Σε ρυθμό ανασχηματισμού : Τα ονόματα που γράφει ο πρωθυπουργός
Σβήνει και γράφει το Μέγαρο Μαξίμου
Θέμα ωρών είναι ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης καθώς μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημ.Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να αναπληρώσει τα κενά.
Για την θέση του υπουργού Οικονομίας ακούγεται το όνομα του Αλέξη Χαρίτση αλλά και του Στέργιου Πιτσιόρλα, ενώ για την θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου ακούγεται το όνομα της διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη. Τις τελευταίες ώρες πάντως υπάρχει η άποψη μήπως το αντικείμενο της αναπληρώτριας υπουργού καταμεριστεί ανάμεσα στην υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και στην υφυπουργό Θεανώ Φωτίου.
Για την θέση του Γιάννη Μουζάλα που αναμένεται να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα εκτός των άλλων και για λόγους υγείας ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Ξυδάκη, του Δημ.Βίτσα και του Γιάννη Μπαλάφα.
Ανάμεσα στους υπουργούς που ακούγονται ότι είναι υποψήφιοι για να «μετακομίσουν» είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος λέγεται ότι μπορεί να μετακομίσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Βαγγέλη Αποστόλου να βρίσκεται εκτός κυβερνητικού σχήματος. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να αναβαθμιστεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός στην θέση του υπουργού. Πρόβλημα υπάρχει και με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Αμετακίνητοι από το υπουργικό σχήμα θεωρούνται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Τόσκας, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Έφη Αχτσιόγλου.
Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην ΝΔ και στην προσπάθεια συμψηφισμού που κάνουν τα στελέχη της -όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη- με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis και την παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου.
«Άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για τα 23 δισεκατομμύρια» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού, εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, βρίσκονται τελικά πίσω από όλα όσα μας έκαναν να υποφέρουμε. Από τα μνημόνια και όσα δεινά αυτά έχουν επιφέρει στον τόπο. Γιατί είναι πια σε όλους καθαρό:
Ότι όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα, και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση.
Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη. Ας είναι λοιπόν σαφές σε όλους, και προς όλες τις κατευθύνσεις:
Η δική μας κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική. Την ηθική εκείνη όχι γενικά και αόριστα αλλά αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον. Για αυτό και σε ό,τι μας αφορά, δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο.
Για εμάς ότι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική. Και ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για τα 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο περίπου κόστισε στον ελληνικό λαό το σκάνδαλο του φαρμάκου.»