Με διαφορετικές γραμμές κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην προανακριτική
Συζήτηση επί της αρμοδιότητας ζητά η κυβέρνηση - Κλήση των προστατευομένων μαρτύρων ζήτησε ο Βορίδης
Οι διαφορετικές γραμμές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποκαλύφθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.
Στην εισήγησή του ο Μάκης Βορίδης της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε την εξ αρχής ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Ακούγοντας τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλο να υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει επισκόπηση της υπόθεσης ώστε να διαπιστωθεί αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα ο κ. Βορίδης απάντησε ζητώντας άμεσα την κλήση των προστατευομένων μαρτύρων.
"Πρώτα πρέπει να δούμε αν υφίστανται οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι δέκα και μετά να δούμε την αρμοδιότητα. Εμείς ζητάμε πλήρη διερεύνηση για το αξιόποινο με εξέταση των μαρτύρων" .
Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Παρασκευόπουλο για το πως εννοεί η κυβερνητική πλειοψηφία την επισκόπηση της υπόθεσης χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.
Ήδη πάντως στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βαδίζει στο μοντέλο της προκαταρκτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σκευωρία. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απλώς θα αναγνώσει τις καταθέσεις που βρίσκονται στη δικογραφία και εν συνεχεία θα καλέσει ως μάρτυρες μόνο τα δέκα πολιτικά πρόσωπα πριν να στείλει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.
Η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα βάλει φωτιά στις εργασίες της επιτροπής καθώς το ΚΚΕ είχε προαναγγείλει από την Ολομέλεια αποχώρηση αν δεν γίνει ουσιαστική έρευνα ενώ ερωτήμα θα είναι η στάση Ν.Δ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για "καρμπόν μοντέλο Παπαντωνίου" μίλησε και ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναλόγως έντονη ήταν και η αντίδραση του Γιώργου Αμυρά του Ποταμιού ο οποίος υποστήριξε οτι αν η πλειοψηφία επιμείνει στην αναρμοδιότητα η επιτροπή θα γίνει το μεγαλύτερο λασπωτήριο όλων των εποχών. Ο κ.Αμυράς ζήτησε μάλιστα την κλήση όχι μόνο των προστατευομένων μαρτύρων και των δέκα πολιτικών αλλά και του κ.Φρουζή και των πρώην και νυν μελών του Δ.Σ της Novartis.