Στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Το πρόγραµµα των επαφών είναι γεµάτο µε εν δυνάµει επενδυτές και ανθρώπους που θα ενδιαφέρονταν να βάλουν κάποια από τα κεφάλαιά τους στη χώρα µας. Μια βόλτα, άλλωστε, στον λογαριασµό του κ. Παππά στο Τwitter το διάστηµα εκείνο επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα, καθώς όλες οι συναντήσεις αναδεικνύονται µε τον κατάλληλο τρόπο και µε τις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Η κινητικότητα ή, κατ' άλλους, η εισπήδηση επιβεβαιώνει τη διάθεση του κ. Παππά να «απλωθεί» και σε άλλα θέµατα, µιας και είναι γνωστό στους παροικούντες τη ΣΥΡΙΖΑϊκή Ιερουσαλήµ πως ασφυκτιά στο υπουργείο του. Και αυτό γιατί είναι περιορισµένες οι δυνατότητες πολιτικής παρέµβασης και επιρροής που του δίνει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει αναθέσει στον (ίσως) στενότερο συνεργάτη του την προετοιµασία της επικείµενης ∆ιεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, όπου τιµώµενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. Έτσι, από το παράθυρο, ο κ. Παππάς, µολονότι υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ασχολείται µε το σκέλος των επενδύσεων, και µάλιστα σε αρκετά υψηλό επίπεδο.    

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η επιθυµία, λοιπόν, του κ. Παππά, το «τυράκι» που του έδωσε ο κ. Τσίπρας µε την ευθύνη της ∆ΕΘ, αλλά και η απολύτως αρνητική εικόνα που είχαν στο Μέγαρο Μαξίµου για τον ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου προεξοφλούσαν πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Και αυτό γιατί ήταν δεδοµένο πως ο κ. Παπαδηµητρίου σε πρώτη ευκαιρία θα αντικαθίστατο.

Βεβαίως, η υπόθεση µε το επίδοµα ενοικίου που ελάµβανε η σύντροφός του Ράνια Αντωνοπούλου τον οδήγησε σε παραίτηση, η οποία, εκ των πραγµάτων, διευκόλυνε τον κ. Τσίπρα. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός δεν ικανοποίησε το «αίτηµα» του κ. Παππά, τηρώντας πλήρως τις ευαίσθητες εσωκοµµατικές ισορροπίες. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε η επιλογή του κ. ∆ραγασάκη, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής και χωρίς αντιπάθειες. Επιπλέον, η ηλικία του λεγόµενου «Νέστορα του ΣΥΡΙΖΑ» δεν δηµιουργεί ανταγωνισµούς µε άλλα (φιλόδοξα) στελέχη του κόµµατος. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι όποιες σκέψεις είχε ο κ. Τσίπρας για τον κ. Παππά προσέκρουσαν (και) στην αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δεν ήθελε µε τίποτα να συµπέσουν οι αρµοδιότητές τους.

Οι σχέσεις των δύο κορυφαίων υπουργών βρίσκονται εδώ και χρόνια στο ναδίρ, και µάλιστα αρκετές φορές στο παρελθόν ο υπουργός Οικονοµικών είχε αποδώσει στον κ. Παππά διάφορα αρνητικά δηµοσιεύµατα για το πρόσωπό του.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δύο κορυφαία στελέχη, τα οποία ενδιαφέρονται για την επόµενη ηµέρα, προσπαθώντας αµφότεροι να διευρύνουν το εύρος της επιρροής τους στο κοµµατικό ακροατήριο. Ο µεν Τσακαλώτος ασκεί µεγάλο µέρος της δύναµής του από την επιρροή που έχει στο κόµµα λόγω της αριστερής κουλτούρας που διαθέτει, ο δε Παππάς από την ισχύ που απολαµβάνει λόγω της (ακλόνητης) σχέσης µε τον πρωθυπουργό. Βεβαίως, ο κ. Τσακαλώτος είναι ο µόνος που έχει «οµάδα» µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και επηρεάζει έναν σηµαντικό αριθµό βουλευτών και κοµµατικών στελεχών.

Μεταξύ αυτών, η Θεανώ Φωτίου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Χρήστος Μαντάς, η Μερόπη Τζούφη, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία, η Αφροδίτη Σταµπουλή, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Πέτρος Καλκανδής κ.ά. Στην παρούσα φάση, ο κ. Παππάς έχει ρίξει µεγάλο µέρος του ενδιαφέροντός του στη Β’ Αθηνών, όπου φιλοδοξεί να (επαν)εκλεγεί σε πολύ υψηλή θέση, φτιάχνοντας πυρήνες σε όλους τους δήµους, µε τακτικές επισκέψεις και επαφές. Ξεχωριστή είναι, εξάλλου, η σχέση του µε τον υπουργό Υποδοµών Χρήστο Σπίρτζη και την υπουργό ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, τον γραµµατέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ενώ φαίνεται πως έχει «στρατολογήσει» νεότερους βουλευτές, όπως τον Γιάννη Σαρακιώτη και τον Μάριο Κάτση.

Από την άλλη, οι (εναποµείναντες) ροµαντικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να του συγχωρούν το γεγονός της καταλυτικής συµβολής του στην ώσµωση και, ακολούθως, στη συνεργασία µε τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καµµένου. Τους προσεχείς µήνες, ιδίως στην πορεία προς τις εκλογές, είναι βέβαιο πως θα ζήσουµε αρκετούς διαγκωνισµούς ανάµεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά, µε προφανή στόχο τη διαχείριση της «µετα-Τσίπρα εποχής».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μαρτίου 2018