Τι δείχνουν τα αρχεία για τη Novartis που έφτασαν στη Βουλή
Ευρύ φάσμα επαφών του Κ.Φρουζή
Ένα απίστευτο σύστημα διαπλοκής της Novartis Hellas, αλλά και της μητρικής Novartis από τη Βασιλεία με το Μέγαρο Μαξίμου, αρμόδιους υπουργούς υγείας, αλλά και project τα οποία κανονίζονται από κοινού καταγράφουν τα 164 αρχεία που έχουν φτάσει στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγγραφο αξιολόγησης της μητρικής Novartis το οποίο αποκαλύπτουν τα «Π» και φέρει ημερομηνία 8 Μαρτίου 2013 δείχνει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κ. Φρουζής αξιολογεί απολύτως θετικά τη συνάντηση του την τελευταία Τετάρτη ,όπως γράφεται χαρακτηριστικά, με ανθρώπους του επιπέδου του Σαμαρά , ενώ ρητώς αναφέρεται η συνάντηση του με το σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μπούρα. Στην ίδια αξιολόγηση καταγράφονται συναντήσεις και άλλων στελεχών με παράγοντες του ΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ κλπ…
Στα ίδια έγγραφα αποκαλύπτονται επιστολές (28 Μαΐου 2012) προς τον τότε πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο στον οποίο καταγράφει ο Κ. Φρουζής ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρεται στην επιστολή Φρουζή προς τον Π. Πικραμένο το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ χρωστούν 550 εκατομμύρια και τα νοσοκομεία 850 εκατ. Ευρώ. Ακόμα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία χρωστούσαν 150 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από την σύμβαση παροχής υπηρεσιών της Novartis με τον Γιάννη Στουρνάρα ως πρόεδρο του EOBE (έληξε τον Δεκέμβριο του 2011) καταγράφεται επιστολή και προς τον κ. Στουρνάρα στην οποία υπάρχει η ανησυχία ότι αν μέσα στο 2012 δεν πληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων ίσως η ελβετική επιχείρηση να μην μπορεί να παραδώσει προϊόντα ούτε στα νοσοκομεία ούτε όμως και στον ΕΟΠΥΥ.
Αίσθηση προκαλεί επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που φέρει ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014. Κοινοποιείται επίσης στους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα. Η επιστολή αποστέλλεται από τον κ. Felix Erhat o οποίος συστήνεται προς το πρωθυπουργικό γραφείο με βιογραφικό που εμπεριέχεται στο κείμενο της επιστολής. Ο συγκεκριμένος ζητάει να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου για να συζητήσουν «μνημόνιο συνεργασίας που αφορά την φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα και τρόπους για να πετύχουν τους στόχους, επικεντρώνοντας πως θα μπορούσε το 6- 7% του ΑΕΠ να εξοικονομηθεί βελτιώνοντας την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στον κόσμο».
Στη συνέχεια καταγράφεται για τη Novartis ότι είναι εταιρεία – ηγέτης στην παροχή προϊόντων υγείας και παρέχει διαφορετικά είδη φαρμάκων ενώ διαφημίζει τα προϊόντα της εταιρείας του λέοντας ότι μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της κοινωνίας κάνοντας τη διαφορά.
Προσθέτει ότι η Novartis στην Ελλάδα επενδύει κάθε χρόνο 11 εκατομμύρια ευρώ για κλινικές δοκιμές, συνεισφέρει άλλα 200 εκατομμύρια στην Ελληνική οικονομία και προτίθεται να τα αυξήσει…
Εξάρει επίσης την προσφορά της Novartis αναφερόμενο ιδιαίτερα στον αντιπρόεδρο της Novartis Ηellas o ποίος ήταν και πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Κάνει λόγο επίσης για στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τις αρχές της υγείας.
Κάνει λόγο για ένα think tank 14 εταιρειών που δημιουργήθηκε σύμφωνα με ίδιο τον με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργό με τίτλο « Η Ελλάδα από την διαδικασία επιβίωσης, στην σταθερότητα και την ανάκαμψη».
Η επιστολή καταλήγει με την ευχή να υπάρξουν σύντομα νέα και επίσης παραπέμπει στους κύριους Ρικάρντο Κανέβαρι και Κωνσταντίνο Φρουζή για οποιαδήποτε ερώτηση, με τους οποίους όπως λέει ο πρωθυπουργός μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας.
Στο μεταξύ καταγράφεται και άλλη επιστολή στις 14 Ιανουαρίου 2013 και η οποία κοινοποιείται στους υπουργούς υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον τότε γραμματέα του Πρωθυπουργού Κ. Μπούρα. Eίναι πανομοιότυπη με την μεταγενέστερη επιστολή αλλά υπογράφεται από τον τότε επικεφαλής οικονομικών τον κ. Jonathan Simons. Και πάλι υπάρχει αίτημα για συνάντηση στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός το οποίο όμως πραγματοποιείται από τις 24-27 Ιανουαρίου. Ως σκοπός της συνάντησης καταγράφεται «να συζητήσουν την σταθερή συμφωνία μεταξύ του ΣΦΕΕ, του EFPIA (Διεθνούς Οργανισμού Φαρμακευτικών Βιομηχανιών) και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσουν στην ελληνική ανάπτυξη. Για άλλη μια φορά αναφέρονται οι επενδύσεις της Novartis στην Ελλάδα αλλά και οι 700 εργαζόμενοι το 2013. Στην ίδια επιστολή γίνεται λόγος για το think tank που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Στο μεταξύ καταγράφεται ενημέρωση ότι ο κύριος Simons της μητρικής Novartis θα έρθει στην Ελλάδα για να συναντήσει τον κ. Στουρνάρα και το ραντεβού από τις 15 Μαρτίου 2013 μετατίθεται στις 22 Μαρτίου.
Στις 28 Ιουνίου 2011 επιστολή του αντιπροέδρου της Novartis Hellas προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο καταγράφει ευχαριστίες για τη φιλοξενία, ενώ όπως λέει ο ίδιος ο κ. Φρουζής «σαν πολίτης αυτής της χώρας και πατέρας παιδιών θα ήθελα να σας ζητήσω να παραμείνετε στο χώρο υγείας και κοινωνικής ασφάλισης όσο χρειάζεται και να ενώσετε τη φωνή και τις δράσεις σας με όποιους, πολύ λίγους, άξιους και φωτισμένους μπορείτε να βρείτε γύρω σας».
Δεκάδες ραντεβού με δημοσιογράφους, γεύματα με υπουργούς, αλλά και συναντήσεις με συμβούλους του πρώην πρωθυπουργού καταγράφονται στα αρχεία, τα οποία έχουν σταλεί στη βουλή. Σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι συναντήσεις και με βουλευτές κυρίως του κυβερνώντος τότε κόμματος, ενώ υπάρχει φροντίδα ακόμα και για τις θέσεις στις οποίες καθόταν ο Κ. Φρουζής. Ήταν κυρίως κοντά σε υπουργούς υγείας ή το λιγότερο σε υφυπουργούς. Γενικότερα, αποκαλύπτεται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis είχε καθημερινές επαφές με όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, ενώ ενημερωνόταν προσωπικά ακόμα και για τηλεοπτικές εκπομπές. Σοκάρει επίσης συγκεκριμένη εκδήλωση όπου καταγράφονται παρουσίες πολιτικών από όλο ανεξαιρέτως το πολιτικό φάσμα