Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου με φόντο ψιθύρους και πραγματικές διαφορές
Πού πραγματικά διαφωνούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι
Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο μετά τα σενάρια των τελευταίων 24ώρων που ήθελαν την κυβέρνηση να κλονίζεται με επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ο ίδιος ο υπουργός πάντως διέψευσε χθες τα σενάρια που τον ήθελαν να έχει έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στο σπίτι του στο Καβούρι ενώ επέμεινε ότι η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τέλους. «Όσοι επιθυμούν το τέλος της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ θα απογοητευτούν» τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης στο με αφορμή τις φήμες των τελευταίων ωρών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι «κάθε φημολογία ή κάθε ψίθυρος περί ρήξης ή κρίσης στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια προσπάθεια της ΝΔ και των Μέσων που την υποστηρίζουν, να αλλάξει η ιεράρχηση και οι προτεραιότητες της δημόσιας συζήτησης. Να περάσουμε από τα ζητήματα που πραγματικά έχουν φέρει τη ΝΔ σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση -και μιλώ για τη Novartis- σε άλλου τύπου συζητήσεις.
Λοιπόν, σας ξαναλέω -πρόσθεσε- ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει μια εικόνα ρήξης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου, αλλά και τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, λένε ότι το σοβαρότερο θέμα διαφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή και απειλεί τη συνύπαρξή τους είναι το Σκοπιανό.
Άλλωστε και χθες ο υπουργός Άμυνας από τη Θεσσαλονίκη με τις δηλώσεις του, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση τον όρο «Μακεδονία» στην προτεινόμενη λύση. Ο Πάνος Καμμένος, έσπευσε μάλιστα να βρει και σημείο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.
Το άσχημο κλίμα μέσα στην κυβέρνηση δυναμιτίστηκε το τελευταίο διάστημα, μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί «ομηρίας» των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και με τις απαντήσεις που πήρε από κορυφαία στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και ο Φώτης Κουβέλης. Σχεδόν όλοι στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου δείχνουν να μην ανησυχούν από τις «κορώνες» του κυβερνητικού εταίρου, αφού θεωρούν πως εντάσσονται στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων του στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.