Εκδήλωση του ΚΕΑΣΜ για την πορεία της Ελλάδας μετά το τέλμα του μνημομίου
Το ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’ πραγματοποίησε χθες εκδήλωση με θέμα την εποχή μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστου 2018 και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Γκίκας Χαρδούβελης, π.Υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταικούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Οικονομικών ΝΔ, Χ. Θεοχάρης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Β΄Αθηνών και π. Γεν.Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Στ.Πέτσας, Σύμβουλος Δημοσιονομικών Προέδρου ΝΔ, ο Αλ.Κωστόπουλος, CEO & Foundner Foresight και ο Γ. Παπαγεωργίου, Οικονομολόγος και Γεν.Διευθυντης ΚΕ.ΑΣ.Μ.
Χαιρετισμούς πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ελ.Σκιαδάς εκ μέρους του Συλλόγου Αθηναίων ως Πρόεδρος και οι Ι. Π. Χουντής και Ηλ.Κάτρης εκ μέρους του ΚΕ.ΑΣ.Μ ως Πρόεδρος και Διευθυντής Αττικής αντίστοιχα. Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο κ. Νικόλαος Φατούσης, Αντιναύαρχος ε.α. η κα. Σάκη Κυπραίου, Διευθύντρια του Γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, η κα. Ελίνα Κυπραίου, Διευθύντρια του Γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο κ.Τάκης Σκανδαλάκης π. Υφυπ. Εξωτερικών, ο κ. Βασίλειος Υψηλάντης, πρώην Βουλευτής, ο κ. Μανώλης Μαυρομμάτης π.Ευρωβουλευτής, ο κ. Ανδρέας Καραμάνος, π.Πρύτανης και π. Γεν. Γραμματέας Υπ. Παιδείας και ο κ. Δημήτριος Σταματόπουλος, π. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα με την παρουσία 170 πολίτων με δυναμική την παρουσία νέων ανθρώπων.
Η συζήτηση κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού για πάνω από δύο ώρες. Παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία ενώ δεν έλειψαν και οι «ειδήσεις». Πιο συγκεκριμένα:
Ο κ.Χαρδούβελης τόνισε πως χάνουμε κάθε χρόνο 18 δις ΑΕΠ. Τόνισε ότι προέχει η Μείωση των κόκκινων δανείων, διότι η οικονομική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τραπεζική υγεία.
Μάλιστα ο κ.Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην πιο ‘’δύσκολη στιγμή’’ του ως Υπ.Οικονομικών την δύσκολη περίοδο της 5ης αξιολόγησης, όταν αποφάσισε να φέρει και να περάσει νομοσχέδιο για τον αναβαλόμενο φόρο στην Βουλή. Μάλιστα έπειτα σημείωσε ότι δέχθηκε την σκόπιμη καθυστέρηση της τρόικα. Σύμφωνα με τον π.Υπουργό η 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη δεν έγιναν ποτέ δεκτά από το ΔΝΤ, ενώ η Επιτροπή ήταν σύμφωνη. Το ΔΝΤ δεν ήθελε, σύμφωνα με τον κ.Χαρδούβελη να μπορεί να διαχειριστεί η διαφαινόμενα επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το χαρτοφυλάκιο των 5,2 δις της τελευταίας δόσης του προγράμματος.
Ο κ. Σταικούρας υπογράμμισε πως ζητούμενο είναι να σχεδιαστεί μία πορεία πριν το τέλος του προγράμματος με άξονες την πολιτική αλλαγή, την μείωση και απλοποίηση των φόρων και την διεύρυνση της παραγωγής.
Ο κ.Θεοχάρης συμπλήρωσε πως το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί αυτοβούλως και αυτοματοποιημένα ενώ ένα μέρος των πλεονασμάτων να πηγαίνει σε επενδυτικό ταμείο. Επίσης ανέπτυξε την ιδέα του ενιαίου εισοδήματος και του ιταλοσουηδικού μοντέλου.
Από τη μεριά του ο κ.Πέτσας τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, καθώς τα πλεονάσματα είναι της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022 ενώ η λιτότητα μέχρι το 2060. Χρειάζεται διπλό σόκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης καθώς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του Α.Ε.Π.
Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε πως η έξοδο από τα μνημόνια είναι ‘’αδιάφορη’’ για τον επιχειρηματικό κόσμο εάν η όλη συζήτηση παραμείνει θεωρητική. Οι περικοπές των προγραμμάτων ήταν χωρίς αποτέλεσμα ενώ τα διαχρονικά προβλήματα είναι: η αργή απόδοση δικαιοσύνης, η υπέρογκη φορολόγηση και το δημογραφικό.
Κλείνοντας ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως οι νέοι πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού και της κρίσης. Τόνισε πως χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων ώστε οι μεταρρυθμίσεις να καταστούν μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας με προς όφελος όλων.