Δένδιας: Απέναντι στο λαϊκισμό ΣΥΡΙΖΑ μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας
Ομιλία με αφορμή παρουσίαση βιβλίου για τον Κώστα Καραμανλή
Με αφορμή το στίγμα που άφησε η περίοδος Κώστα Καραμανλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την αξία και την ανάγκη της «γλώσσας της αλήθειας και του ρεαλισμού» απέναντι «στις ψεύτικες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό», κάνοντας ευθείς συσχετισμούς με την σημερινή εποχή.
Μιλώντας την Παραασκευή στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Λουκέρη “Κώστας Καραμανλής – Το τελευταίο εμπόδιο – Στόχος τους η Ελλάδα” στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης, ο Ν.Δένδιας υπογράμμισε πως «η πορεία της χώρας στα χρόνια που ακολούθησαν την εκλογική ήττα του 2009 έχει δικαιώσει απόλυτα τις πολιτικές επιλογές του Κώστα Καραμανλή τη δύσκολη εκείνη περίοδο»
Λέγοντας πως το βιβλίο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον παρατηρητή της κρίσιμης, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, εποχής του τελευταίου χρόνου διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, τόνισε πως -έχοντας ο ίδιος διατελέσει μέλος της τότε κυβέρνησης- «είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους το περιεχόμενο του βιβλίου εγείρει ανακλαστικά προσωπικών βιωμάτων και συναισθημάτων».
Αναφερόενος στο περιεχόμενο του βιβλίου, σημείωσε πως οι ομιλίες του Κ.Καραμανλή «εμπεριέχουν δύο βασικά στοιχεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την προσωπικότητά του, τον χαρακτήρα του και τις διαχρονικές αξίες της Νέας Δημοκρατίας, στοιχεία που σήμερα είναι πιο επίκαιρα και αναγκαία από ποτέ: Πρώτον την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και ομοψυχία στην αντιμετώπιση της αναδυόμενης τότε σε παγκόσμιο επίπεδο (λιγότερο αισθητή στη χώρα μας) οικονομικής κρίσης».
«Οι αναφορές του Κ. Καραμανλή στην αναγκαιότητα εθνικής ομοψυχίας ήταν βασικό στοιχείο του πολιτικού του λόγου καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχηγίας του στη ΝΔ και της πρωθυπουργίας του. Δεν ήταν ευχολόγιο, δεν ήταν απλώς ένα στοιχείο της ρητορικής του. Ήταν κάτι που ο ίδιος πίστευε βαθιά και το απέδειξε στα εύκολα και στα δύσκολα. Άλλωστε, ο Καραμανλής μιλούσε πάντοτε «για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες, χωρίς κομματικές ετικέτες», εκφράζοντας με ιδανικό τρόπο τα λόγια του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή «η Νέα Δημοκρατία… θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», όπως αποτυπώνονται στη Ιδρυτική Διακήρυξη της παράταξης και που εύστοχα συμπεριέλαβε η Κα Λουκέρη στο βιβλίο της» είπε.
Ως δεύτερο σημείο υπογράμμισε «τον πολιτικό λόγο του ρεαλισμού, της αλήθειας και, εν τέλει, της υπευθυνότητας. Στοιχείο ειδοποιούς διαφοράς της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, αλλά κυρίως με την πρακτική του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων του Γ. Παπανδρέου τότε και του Α. Τσίπρα κατοπινά. Παρότι διαχρονικά η ΝΔ εκπροσωπούσε -και εκπροσωπεί- τον ρεαλισμό, την υπευθυνότητα και μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά αρχηγός κόμματος εξουσίας αποτόλμησε να παρουσιάσει στο εκλογικό σώμα την κατάσταση στη χώρα και τις ενδεδειγμένες πολιτικές που θα απέτρεπαν δυνητικούς κινδύνους και θα διατηρούσαν τα κεκτημένα δεκαετιών σε οικονομικό επίπεδο με τρόπο μη αρεστό (συγκράτηση μισθών-συντάξεων, περιορισμό κρατικών δαπανών κλπ)».
«Το πολιτικό κόστος από το συνεπαρμένο από το «λεφτά υπάρχουν» εκλογικό σώμα αποτυπώθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009. Το πραγματικό κόστος το βιώνει η ελληνική κοινωνία από την άνοδο του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία μέχρι σήμερα. Και σήμερα, απέναντι στον λαϊκισμό, στις ψεύτικες υποσχέσεις και το διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ επιλέγει τη γλώσσα της αλήθειας, των ρεαλιστικών προτάσεων, γεγονός που εκτός από τη διαχρονικότητα των θέσεων και αξιών μας δικαιώνει την επιλογή του Κ. Καραμανλή» τόνισε.
Σημείωσε δε ότι «ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον έχει το παράθεμα με τα πρωτοσέλιδα του εγχώριου τύπου της εποχής. Όχι μόνο για να υπενθυμίσει στον αναγνώστη τη λυσσαλέα επίθεση του «εγχώριου συστήματος διαπλοκής», όπως το κατονομάζει κατ’ επανάληψη ο σημερινός πρωθυπουργός, κατά της ΝΔ και προσωπικά κατά του Κώστα Καραμανλή, αλλά για το να αντιστοιχίσει με τις σημερινές συνθήκες και δεδομένα: Δεν μπορεί να κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία για σχέσεις με ένα σύστημα που διαχρονικά ήταν απέναντί της. Εκεί ακριβώς έγκειται η μεγάλη μας διαφορά με τους σημερινούς ενοίκους του Μαξίμου: Η κριτική από όπου κι αν προέρχεται, εξυπηρετώντας έστω συγκεκριμένα συμφέροντα, αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας, κάτι που προφανώς αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
Και κατέληξε λέγοντας: «Συμπερασματικά, η πορεία της χώρας στα χρόνια που ακολούθησαν την εκλογική ήττα του 2009 έχει δικαιώσει απόλυτα τις πολιτικές επιλογές του Κώστα Καραμανλή τη δύσκολη εκείνη περίοδο. Είναι πρόδηλο ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταχωρήσει την επιλογή της ευθύτητας, της ειλικρίνειας, της ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης στα σημεία τομής του πολιτικού γίγνεσθαι στη σύγχρονη ελληνική ιστορία».