Οι ελπίδες της Αθήνας από τη συνάντηση του «τσάρου» με τον «σουλτάνο»
Διήμερη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία για μπίζνες και διπλωματία.
Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, καθώς οι δύο χωρές διατηρούν πλέον στενότατες σχέσεις. Ο Πούτιν μαζί με τον Ερντογάν θα εγκαινιάσουν τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ακουγιού, ο οποίος κατασκευάστηκε από Ρώσους εργολάβους. Η συγκεκριμένη συνεργασία των δύο χωρών είναι ίσως η σημαντικότερη των τελευταίων χρόνων, μαζί φυσικά με την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400, αγορά που έχει προκαλέσει οργή ακόμα και στις ΗΠΑ.
Όπως είχε γράψει πρόσφατα η εφημερίδα «Hurriyet», τουρκική επιτροπή εξοπλισμών που ταξίδεψε στις ΗΠΑ έλαβε προειδοποίηση ότι αν τελικά αποκτήσει τους ρωσικούς S-400 Triumph, δεν πρόκειται να λάβει από τις ΗΠΑ μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.
Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί. Οι τρεις χώρες προσδοκούν σε διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Συρία, όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, δεδομένου ότι η Τουρκία πάτησε στρατιωτικό πόδι στη Συρία, ενώ η Ρωσία έχει συμμετάσχει (τουλάχιστον) σε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, βοηθώντας τον πρόεδρο Άσαντ.
Όμως η συνάντηση των δύο προέδρων στην Τουρκία έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Η Αθήνα προσδοκά ότι ο Πούτιν, με τον οποίο επικοινώνησε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, χωρίς ακόμα να έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξασφάλισε και πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα, ελπίζει ότι ο Πούτιν θα εκτιμήσει τη στάση που τήρησε η Ελλάδα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., για να μην υπάρξει μια εξαιρετικά επιθετική απόφαση για την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκεϊ Σκριπάλ. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει νέο ρήγμα στις σχέσεις της Δύσης με το Κρεμλίνο και συνοδεύτηκε με μπαράζ εκατέρωθεν απελάσεων διπλωματών.