Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ξηλώσει» το σύστηµα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο
Ο πρώτος νόµος της κυβέρνησης του θα στοχεύει στη διάλυση του αδιαφανούς κοµµατικού κράτους.
Mε νόµο που θα φέρει τη σφραγίδα του διακεκριµένου πανεπιστηµιακού Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος προέρχεται από την κεντροαριστερά και αποτελεί επίλεκτο µέλος του στενού ηγετικού επιτελείου της Πειραιώς, αναµένεται ο πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στο «ξήλωµα» του κοµµατικού κράτους που επιχειρεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος της ηγεσίας του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι να θεσµοθετήσει ένα νέο µοντέλο διακυβέρνησης, που θα κόβει τον οµφάλιο λώρο που συνδέει το ∆ηµόσιο µε τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόµµατα. «∆εν θα επιτρέψω στον κ. Τσίπρα να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουµουνδούρου», προειδοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το ποτήρι για τη Ν∆ ξεχείλισε µε τις διαδικασίες που νοµοθέτησε η κυβέρνηση για τους διοικητικούς γραµµατείς, τους αναπληρωτές και τους επικεφαλής φορέων, τετραετούς θητείας.
Η Ν∆ κατήγγειλε ένα πάρτι µε «φωτογραφικές» διατάξεις, που δίνουν σαφές προβάδισµα σε όσους έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα µε καθαρά κοµµατικά κριτήρια. Κατηγορεί το Μαξίµου ότι έχει την πρόθεση να τους χρησιµοποιήσει ως ανάχωµα στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και για να υπονοµεύσει το µεταρρυθµιστικό σχέδιο της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη.
Αφήνει σοβαρές αιχµές και για την τρόικα. Την κατηγορεί ότι «τσίµπησε το τυράκι», το οποίο ήταν η υποτιθέµενη αποκοµµατικοποίηση του κράτους που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση Τσίπρα, και έκανε τα στραβά µάτια στην επιχείρηση νοµιµοποίησης -και µάλιστα µέσω του ΑΣΕΠτων κοµµατικών διορισµών, που θα βαφτίζονται «υπερκοµµατικοί».
«Τι είδους υπερκοµµατική επιλογή είναι όταν ο υπουργός επιλέγει τον γενικό γραµµατέα από τους υποψήφιους του Μητρώου, δεσµεύοντας τον υπουργό και της επόµενης κυβέρνησης;», αναρωτήθηκαν κοµµατικές πηγές.
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ
Αυτός ο νόµος θα είναι ο πρώτος που θα κατατεθεί, εφόσον η Ν∆ κερδίσει τις εκλογές. Καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία και τελική διαµόρφωσή του παίζει ο σύµβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέµατα κράτους και δηµόσιας διοίκησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Ο νόµος δεν θα καταργεί µόνο τις διαδικασίες µε τις οποίες διορίζονται µε την παρούσα νοµοθεσία οι διοικητικοί γραµµατείς, οι αναπληρωτές και οι επικεφαλής φορέων. Κυρίως, θα δίνει το στίγµα του νέου µοντέλου διακυβέρνησης, όπως το οραµατίζεται ο κ. Μητσοτάκης.
Θα αφορά από τον εκσυγχρονισµό της δηµόσιας διοίκησης µέχρι τον επανασχεδιασµό της λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου και της κυβέρνησης. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», αλλά και µε βάση τα όσα έχει εξαγγείλει κατά καιρούς ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο πρώτος νόµος της κυβέρνησής του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα προβλέπει µεταξύ άλλων την κατάργηση µεγάλου αριθµού θέσεων γενικών γραµµατέων.
Επί Τσίπρα Καµµένου οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 50%. Τον ∆εκέµβριο του 2014 ήταν γύρω στους 60. Σήµερα έχουν θεσµοθετηθεί 90, από τους οποίους οι 78 είναι γενικοί γραµµατείς και οι αναπληρωτές διοικητικοί γραµµατείς, τους οποίους δικαιούνται πλέον να έχουν οι αναπληρωτές υπουργοί (σήµερα είναι 12).
Οι θέσεις που θα διατηρηθούν θα παραµείνουν πολιτικές. ∆εν γίνεται ένας γενικός γραµµατέας που έχει την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και να επιταχύνει την εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων που θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως τονίζουν στην Πειραιώς.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Οι νέοι γενικοί γραµµατείς θα προέρχονται κυρίως από την πανεπιστηµιακή κοινότητα και την αγορά. Θα θεσµοθετηθεί ένα πολύ αυστηρό και απαιτητικό προσοντολόγιο.
Η ταυτότητα µέλους ή όχι της Ν∆ δεν θα λαµβάνεται υπόψη. Η αξιοκρατία και το γνωστικό πεδίο θα είναι τα βασικά κριτήρια, καθώς «µέσα σε σύντοµο διάστηµα θα πρέπει να τρέξουν πολλά», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας. Επίσης, θα προβλέπει ριζική µείωση θέσεων µετακλητών υπαλλήλων.
Επί κυβέρνησης Ν∆ - ΠΑΣΟΚ ήταν κάτω από 2.000. Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους αύξησαν κατά 32% και πλέον φτάνουν γύρω στους 2.800, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Νέας ∆ηµοκρατίας. Στον σχετικό σχεδιασµό προβλέπονται η αναβάθµιση και η αξιοποίηση των γενικών διευθυντών που είναι αποκλειστικά δηµόσιοι υπάλληλοι. Θα µειωθούν και οι δικές τους θέσεις, ενώ θα επιλέγονται µε αξιολόγηση.
Ο στόχος είναι να περάσει στα δικά τους χέρια το «µάνατζµεντ του ∆ηµοσίου». Μία τέτοια πρακτική θα κρατάει µακριά από το ∆ηµόσιο τα κόµµατα και τις κυβερνήσεις και θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια του κράτους, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Γερµανία, Ηνωµένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία κ.α.).
Επίσης, για µια σειρά από θέµατα η υπογραφή θα µεταβιβαστεί από τον υπουργό στους κατεξοχήν αρµόδιους δηµόσιους υπαλλήλους και τα όργανά τους, ώστε εκείνοι να αποφασίζουν για την εσωτερική λειτουργία.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 31/3/2018