Σε μετεκλογική συνεργασία με τη Φώφη υπολογίζουν στο Μαξίμου
Ο Πάνος φεύγει, η Γεννηματά έρχεται.
Τη Φώφη Γεννηματά στη θέση του Πάνου Καμμένου ελπίζουν ότι θα έχουν σε μια μετεκλογική συνεργασία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεκινήσει. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, πληθαίνουν οι φωνές από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που λένε ότι με την προκήρυξη των επόμενων εκλογών τελειώνει και η ταραχώδης συγκατοίκηση των δύο κομμάτων, δεδομένου ότι, μετά τη λήξη των μνημονίων, αναμένεται να αναδειχθούν περισσότερο οι διαφορές τους, παρά τα θέματα που τους ενώνουν. Έτσι, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να φέρει προς συζήτηση το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, θέμα το οποίο έχει αναδείξει η κυβέρνηση και το έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση εδώ και έναν χρόνο.
Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά, λίγες μόνο ημέρες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, μπορεί να ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν είναι παρά μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε μια αριστερή προοδευτική βάση για το σύνταγμα και να σπάσει ο πάγος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, εξαιτίας του Ευάγγελου Βενιζέλου και του σκανδάλου της Novartis. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και ο ίδιος όλο το τελευταίο διάστημα αναζητεί εναγωνίως τρόπους και πράξεις που θα τον διαφοροποιήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις του στο Σκοπιανό, τα περί ομηρίας των δύο στρατιωτών αλλά και η συστράτευσή του με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι κάποια από τα θέματα που ο Πάνος Καμμένος θέλει να αναδείξει, ελπίζοντας ότι έτσι θα επαναπροσδιορίσει τις δικές του «κόκκινες» γραμμές.
Ψυχραιμία
Για αυτό τον λόγο, ενώ στο παρελθόν το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χαριλάου Τρικούπη θα έφερνε εντάσεις και εκρήξεις ανάμεσα στους δύο εταίρους, σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει τη δημόσια αλληλογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με ψυχραιμία και ως... αναγκαίο κακό. Ο λόγος, υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, είναι προφανής. Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να ξαναβρεί το αριστερό του προφίλ, προκειμένου να προχωρήσει το σενάριο της κεντροαριστεράς μαζί με το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του θα πρέπει να πλαγιοκοπήσουν τη ΝΔ προκειμένου να της μειώσουν τα εκλογικά ποσοστά. Από την άλλη, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η σύγκρουση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πραγματικότητα ενισχύει τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου που συνδέει το παλαιό ΠΑΣΟΚ με τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή.
Ακόμα, λένε ότι με έμμεσο τρόπο το δίδυμο Βενιζέλου - Σαμαρά, που βρίσκεται πίσω από πολλά αντικυβερνητικά χτυπήματα, δέχεται ένα καίριο πλήγμα, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση επιδιώκει κοινωνική ηρεμία. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, ακόμα και αυτές οι μικρές κινήσεις επαναπροσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής έχουν την αφετηρία τους στην πρόσφατη συνάντηση που έκανε ο πρωθυπουργός με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Όπως λένε, η συνάντηση μάλλον θορύβησε ιδιαίτερα την πρόεδρο του κινήματος, καθώς, μόνο δύο ημέρες πριν από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό ως αρχηγός κόμματος, και μάλιστα για τα εθνικά θέματα. Η συνάντηση κράτησε δυόμισι ολόκληρες ώρες και κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, που αφορούν το πολιτικό μέλλον του κ. Θεοδωράκη.
Έπειτα από αυτό, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να απαντήσει μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς, όπως φαίνεται, εκτίμησε ότι το θέμα προσφέρεται για συνεννόηση, καθώς σε αυτό τα ζητήματα που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Φυσικά, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, η αρχή δεν εγγυάται οπωσδήποτε την έκβαση της ιστορίας, βάζει ωστόσο τις βάσεις για μια συνεργασία που μετεκλογικά μπορεί να οδηγήσει τα δύο κόμματα σε κάτι πιο ουσιαστικό.
Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» 31/3/2018