Περίοδος βαλκανικού μαραθωνίου, με κυρίαρχο τον «δρόμο μεγάλων αποστάσεων» για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, αποδεικνύεται αυτή η χρονική περίοδος. Μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια προ εβδομάδων και τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέπτεται και πάλι αυτή την εβδομάδα τη γείτονα.  

Κάτι που δείχνει ότι οι διεργασίες για το ονοματολογικό μπαίνουν σε νέα φάση, με τον Έλληνα υπουργό να έχει εκφράσει την ελπίδα-εκτίμηση ότι στις επόμενες συναντήσεις μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα.  

Έτσι, στις 11 και τις 12 Απριλίου, θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στη Σερβία και στη συνέχεια στην πΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos στη μικρή τουριστική πόλη της Οχρίδας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει έναν σταθμό στο Κόσοβο. Κάτι που, ως όλα δείχνουν, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού γίνεται λίγο μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να «απαγάγει», σε συνεργασία με τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, μέσα από την περιοχή, πέντε Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις στο Κόσοβο και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.  

Ενέργεια που σημειώθηκε τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να κρατά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και πολλούς υπηκόους από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες, ενώ εσχάτως η ηγεσία της προέβη σε νέες λεκτικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ελληνοτουρκικός πόλεμος ανακοινώσεων.

Να σημειωθεί, επίσης, πως ενόψει της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια τον Μάιο, εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες, ιδίως από την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, για τη συμμετοχή του Κοσόβου στη Σύνοδο. Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, όπως επίσης και άλλα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.