Κουμουτσάκος: Ολέθρια τα λάθη της κυβέρνησης για το Σκοπιανό
Όσον αφορά το Σκοπιανό
Η κυβέρνηση κάνει πολιτική πράξη τη θεωρία του χάους σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, λέει ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στα «ΝΕΑ». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εκτιμά ότι η «αποδυτικοποίηση» της Τουρκίας δεν συμφέρει κανέναν, αλλά είναι η Αγκυρα που πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Σχολιάζοντας δε το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο, το χαρακτηρίζει «καθαρή προπαγάνδα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου:
Ενημερωθήκατε τη Μεγάλη Τετάρτη από τον Νίκο Κοτζιά για το Μακεδονικό. Ποια είναι η εντύπωση που αποκομίσατε;
Η ενημέρωση ήταν εκτενής. Δεσμεύομαι από τον απόρρητο χαρακτήρα της, καθώς και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Εχει ενημερωθεί πλήρως ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ παραμένει σταθερή στις γνωστές θέσεις της. Μόνο μία ενιαία, σφαιρική και οριστική λύση μπορεί να επιτρέψει οποιαδήποτε νέα προσέγγιση των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι ανησυχίες που έχουμε διατυπώσει παραμένουν κι ενισχύονται.
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία λύση ή βλέπει το θέμα και ως ευκαιρία να προκαλέσει αναταραχή στη ΝΔ;
Με ολέθρια λάθη η κυβέρνηση διέσπασε το εσωτερικό μέτωπο της χώρας. Ειδικά σε ένα θέμα που αγγίζει την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνα. Με τα λάθη της στο εσωτερικό κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία για μια λύση στο εξωτερικό. Λύση που θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη που διαπραγματευόμασταν πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια, το 2008, σε αντικειμενικά πολύ δυσχερέστερες συνθήκες. Το πρόβλημα της κυβέρνησης όμως είναι πρώτα εσωτερικό. Αλλα διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα επιδιώκει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που μάλιστα προειδοποιεί δημόσια ότι θα εμποδίσει κάθε συμβιβαστική λύση. Η κυβέρνηση κάνει πολιτική πράξη τη θεωρία του χάους.
Βρεθήκατε πρόσφατα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Πώς βλέπουν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας;
Οι συναντήσεις έγιναν σε εξαιρετικά θετικό κλίμα. Οι συζητήσεις ήταν ουσιαστικές και συγκεκριμένες. Επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, μεγάλο εύρος και βάθος, ειδικά στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Οι προοπτικές αμοιβαίου οφέλους είναι ορατές και πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, που οφείλει όμως να μπορέσει να τις αξιοποιήσει. Η εκτίμησή μας ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πολύ δύσκολο γείτονα και αβέβαιο σύμμαχο, συμπίπτει με εκείνες των συνομιλητών μου. Οι απόψεις τους συμπίπτουν επίσης με την ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας, η Τουρκία να παραμείνει, με κάποιον τρόπο, αγκυροβολημένη στη Δύση. Η «αποδυτικοποίηση» της Τουρκίας δεν συμφέρει κανέναν. Κυρίως δε την ίδια την Τουρκία. Αυτό όμως οφείλει να το διασφαλίσει πρωτίστως η ίδια. Δυστυχώς, με τη συμπεριφορά της σπρώχνει προς τη ρήξη παρά τη γεφύρωση. Η ευθύνη είναι δική της. Εμείς, οι σύμμαχοι, οι εταίροι και οι φίλοι μας στην περιοχή οφείλουμε να διασφαλίσουμε την περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη.
Πώς προσεγγίζουν οι Αμερικανοί την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών; Μπορούν να βοηθήσουν;
Ανέδειξα αυτό το ζήτημα κατά την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο στρατιωτικών μας στην Ελλάδα. Το έδαφος ήταν εύφορο, καθώς είχε προηγηθεί η αποφασιστική παρέμβαση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του πρεσβευτή Πάιατ είναι χαρακτηριστικές. Το συμπέρασμα είναι ότι η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή την πορεία του θέματος. Συμμερίζονται την ανάγκη να διευθετηθεί τάχιστα, καθώς όσο παραμένει, δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θεωρώ ότι το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον ήδη αποτελεί συμβολή στις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος. Η προσπάθειες όμως πρέπει να ενταθούν.
Πολλοί αναλυτές μιλούν για ελληνικό κενό στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Συμφωνείτε; Και τι προτείνει η ΝΔ;
Τα ισχυρά κράτη έχουν την πολυτέλεια να μην έχουν στρατηγική διότι κατέχουν την ισχύ. Τα μικρότερα κράτη όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Οφείλουν να έχουν στρατηγική και μάλιστα διαρκώς επικαιροποιημένη. Είναι σήμερα δεδομένο ότι η προοπτική ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας βρίσκεται σε στάδιο τουλάχιστον βαθείας καταψύξεως. Η Ελλάδα επομένως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική και τη στρατηγική της λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα. Με επαγρύπνηση, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και βέβαια ενότητα η οποία - στη ΝΔ πιστεύουμε βαθιά - αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα εθνικής ισχύος.
Ακούγεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει επεξεργαστεί και καταλήξει σε νέο Οργανισμό λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών. Τι εικόνα έχετε;
Εάν ισχύουν αυτά που ακούγονται, πρόκειται για απαράδεκτη απόπειρα νομιμοποίησης των πιο αυταρχικών μεθόδων ελέγχου μιας δημόσιας υπηρεσίας, που δεν αρμόζουν σε σύγχρονες δημοκρατίες. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν έχω παρά να επαναλάβω μια πολύ γνωστή στην κυβέρνηση ρήση: «Θα τον καταργήσουμε αμέσως, με έναν νόμο κι ένα άρθρο». Με μια διαφορά: εκείνοι έλεγαν ψέματα. Εμείς θα το κάνουμε.
Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια. Τι απαντάτε;
H «καθαρή έξοδος» είναι καθαρή προπαγάνδα. Θα έχουμε προφανώς μια έξοδο στις αγορές, αλλά όχι έξοδο από το πλαίσιο επιτήρησης, τα Μνημόνια, όπως λέει η κυβέρνηση. Διότι, πολύ απλά, υπολείπεται ακόμη η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας, 5,2 δισ. ευρώ που ψήφισαν ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και θα εφαρμοστούν τα επόμενα δύο χρόνια. Από την 1η του επόμενου χρόνου, έχουν δεσμευθεί σε νέα δραματική μείωση των συντάξεων και στη συνέχεια - έναν χρόνο αργότερα - σε άλλη μια μείωση του αφορολογήτου, που θα κοστίσει επιπλέον 600 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Για πρώτη φορά θα φτάσουν να πληρώσουν φόρο και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ.
Βλέπετε πρόωρες εκλογές;
Εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία και έχοντας μπροστά μας επιπλέον μέτρα 1,9 δισ. ευρώ, χιλιάδες κατασχέσεις, αλλά και πλειστηριασμούς, που σύντομα θα αφορούν και χρέη προς την Εφορία. Ενα πάντως είναι σίγουρο. Η κυβέρνηση αυτή έχει πλήρως εξαντληθεί. Κούρασε και κουράστηκε.