Τα τρικ του Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι κρυφές σκοπιμότητες πίσω από τη σπουδή του πρωθυπουργού για έναρξη της διαδικασίας.
Με την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια φιλοδοξεί να ταυτίσει τη συνταγµατική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός. Η έναρξη της προβλεπόµενης από το σύνταγµα κοινοβουλευτικής διαδικασίας συνταγµατικής αναθεώρησης προσδιορίζεται από το Μέγαρο Μαξίµου το φθινόπωρο, µε την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, η οποία ούτως ή άλλως θα οδηγήσει σε εκλογές.
Η στόχευση είναι σαφής, µε τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να στείλει µήνυµα πως η έξοδος από τα µνηµόνια φέρνει και την ώρα των µεγάλων τοµών, οι οποίες θα προκύψουν από τις συνταγµατικές αλλαγές.
Ο συντακτικός νοµοθέτης προέβλεψε τη διαδικασία αναθεώρησης σε δύο Βουλές, προκειµένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση. Η απόφαση για συνταγµατική αναθεώρηση λαµβάνεται µε απόφαση της Βουλής έπειτα από σχετική πρόταση τουλάχιστον 50 βουλευτών σε δύο ψηφοφορίες, οι οποίες απέχουν µεταξύ τους έναν µήνα. Η διαδικασία προβλέπει ότι στην πρώτη Βουλή αποφασίζεται ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν και στην επόµενη τα σχετικά µε τις αναθεωρητέες διατάξεις, δηλαδή η διατύπωσή τους.
Αν η πρώτη Βουλή αποφασίσει την αναθεώρηση διατάξεων µε τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους, η επόµενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει µε 151 σχετικά µε τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αντιστρόφως, αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγµατος έλαβε 151, την πλειοψηφία του όλου αριθµού των βουλευτών, στην επόµενη Bουλή χρειάζονται τουλάχιστον 180 ψήφοι για τη διατύπωση των αναθεωρητέων διατάξεων.
Με δεδοµένους τους νυν κοινοβουλευτικούς συσχετισµούς αλλά και τα δηµοσκοπικά ευρήµατα, τα οποία όλα συµφωνούν πως η Νέα ∆ηµοκρατία θα ελέγχει την πλειοψηφία της επόµενης Βουλής, η προωθούµενη προσπάθεια του πρωθυπουργού για συνταγµατική αναθεώρηση, ειδικά αν αυτή εξελιχθεί σε κλίµα σύγκρουσης µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, υποκρύπτει τον κίνδυνο της πολιτικής «αυτοκτονίας». Κι αυτό γιατί επίτευξη του στόχου των 180 από την παρούσα Βουλή στην πράξη και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σηµαίνει ότι στην επόµενη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολύ δε περισσότερο αν είναι αυτοδύναµος, θα καταστεί απόλυτος κυρίαρχος και µε 151 βουλευτές θα µπορεί είτε να µπλοκάρει την αναθεώρηση που επιθυµεί ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να κάνει µια αναθεώρηση όπως αυτός την πιστεύει.
Ενδεχοµένως αυτό να εξηγεί και τη ρελάνς της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία πετά πλέον στον Αλέξη Τσίπρα το γάντι, καλώντας τον σε αυτήν τη Βουλή να κάνει αποδεκτές όλες τις προτάσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου 2018