Προβληματισμός στο Μαξίμου για ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, οικονομία
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.
Πλούσια αναμένεται να είναι η ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσει το Μέγαρο Μάξιμου το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την οικονομία και το Σκοπιανό βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κλιμακώνεται καθημερινά, ενώ μεγάλο προβληματισμό προκαλούν και οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως έλεγαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να λείπει από την «ενεργειακή μοιρασιά» στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει απρόβλεπτος. Μέσα σε αυτό το τοπίο, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών για 40 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ακόμα ότι οι αξιωματούχοι από την Άγκυρα έχουν στοχοποιήσει τον Πάνο Καμμένο εξαιτίας των δηλώσεών του το τελευταίο διάστημα.
Τις επόμενες ώρες, μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας, καθώς η κυβερνητική γραμμή παραμένει στη λογική των χαμηλών τόνων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, οι εξελίξεις από την αυριανή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα αναμένεται να είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του θέματος. Ανοιχτό πάντα παραμείνει το ενδεχόμενο για ένα νέο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε - Δ. Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια. Άλλωστε, για τη Σύνοδο αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα, προετοιμάζονται πυρετωδώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρώντας κομβικής σημασίας τα ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Φυσικά, για την κυβέρνηση το πλέον καθοριστικό θέμα είναι αυτό που έχει να κάνει με την οικονομία.
Αύριο στο Euroworking Group αναμένεται να φανούν οι διαθέσεις των δανειστών, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία είναι πολλά και τα δύσκολα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αρκετά.
Κομβικής σημασίας θεωρείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 19-22 Απριλίου. Όλο το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον, αφού αναμένονται απαντήσεις για το αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα, ενώ θα φανούν και οι προθέσεις του από τη στιγμή που αμφισβητεί τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και ζητά να έρθουν πιο νωρίς μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων.
Πιο σαφή εικόνα θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και για την ελάφρυνση του χρέους. Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο επενδύουν πολλά στο Μαξίμου. Στόχος είναι, μέσω της προοπτικής που θέλουν να δώσουν στην ελληνική οικονομία, να αρθούν οι επιφυλάξεις των Θεσμών για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας.