Φόβοι για νέο κύμα προσφύγων φέρνουν τα σύννεφα πολέμου στην Μεσόγειο
Ανησυχία στην κυβέρνηση από την αναζωπύρωση των πολεμικών σεναρίων
Με στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις στην Συρία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς τα σύννεφα πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή. Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Ευρωπαίους Αξιωματούχους παρά το γεγονός ότι μέχρι και αργά το βράδυ δεν έχει φτάσει στην Αθήνα κανένα αίτημα για χρήση στρατιωτικών βάσεων στη χώρα λόγω της κρίσης στη Συρία.
Φυσικά το σοβαρότερο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο προσφυγικό ρεύμα προς την χώρα μας στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην Συρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε χθες εκτάκτως το κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες ότι η απόφαση των Αμερικανών για επίθεση στη Συρία έχει ήδη ληφθεί.
Εκεί εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες η έντονη ανησυχία για πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών Έτσι σήμερα το πρωί αναμένεται να έρθει εσπευσμένα στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από εντολή του προέδρου της Κομισιόν.
Ο αρμόδιος επίτροπος συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας θα πάνε στο Δημαρχείο Λιβαδειάς και μαζί με τη Δήμαρχο Γιώτα Πούλου θα επισκεφθούν τα διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες ενώ στην συνέχεια θα μεταβούν στο hot spot της Ριτσώνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου στην περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στη Συρία . Όπως έλεγαν κορυφαίες διπλωματικές πήγες η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που δεχθεί νέο κύμα προσφύγων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακοπουλος αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή καθώς και στον ρόλο που έχει η Τουρκία λέγοντας.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Δεν έχει νόημα η ανησυχία. Υπάρχει προφανώς, όμως, ένας προβληματισμός, σε σχέση με τη διαρκή προκλητικότητα που βλέπουμε να συγκροτεί τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ειδικά σε μία περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και βλέπουμε ότι υπάρχουν γεγονότα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Αυτή τη στιγμή στη Συρία υπάρχει μια κατάσταση πάρα πολύ μεγάλης έντασης, η οποία κατάσταση φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.