Θεοχαρόπουλος για Κίνημα Αλλαγής: Δεν κάνουμε reunion του ΠΑΣΟΚ
Στη σύσκεψη των 35 στελεχών του κόμματος που συμμετέχουν ως μέλη στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να συμβάλλει αποφασιστικά στην υπέρβαση της παρατεταμένης κρίσης και μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να εργαστεί για αλλαγή της ευρωπαϊκής πορείας με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μία πολιτική κοινωνικής συνοχής", ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη σύσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου των 35 στελεχών του κόμματος που συμμετέχουν ως μέλη στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι η προσπάθεια είναι να συγκροτηθεί ο νέος σοσιαλδημοκρατικός φορέας στην Ελλάδα, κρατώντας μόνο τα θετικά του παρελθόντος. "Στόχος μας δεν είναι η ανακύκλωση παθογενειών αλλά η υπέρβασή τους. Δεν κάνουμε reunion του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν ενδιαφέρει ούτε εμάς ούτε τους πολίτες που θέλουμε να μας εμπιστευθούν. Υλοποιούμε τις συνεδριακές μας αποφάσεις για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ παλαιού και νέου, η συνύπαρξη της απαραίτητης ανανέωσης με την εμπειρία είναι αυτή που θα οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι μέρος του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σχετικής νοοτροπίας έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ", υπογράμμισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή γιατί είναι πιθανός ο κίνδυνος για "πασοκοποίηση" του εγχειρήματος,
Επίσης σημείωσε ότι η υπέρβαση των επιμέρους κομμάτων έχει αρχίσει να συντελείται και χωρίς καμία νέα καθυστέρηση πρέπει να ξεκινήσει η συγκρότηση στη βάση με τις νέες νομαρχιακές επιτροπές.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε την αυτονόμηση της πορείας του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ τονίζοντας ότι δεν μπορούν πολλά μέλη του Κινήματος να ταυτίζονται με άλλες κυβερνήσεις ή κόμματα. Σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση υποστήριξε ότι είναι απόφαση του Συνεδρίου και αποσκοπεί στη διεκδίκηση να γίνουν τομές στο πολιτικό σύστημα για να σταματήσουν τα προνόμια του , όπως συμβαίνει με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και η βουλευτική ασυλία.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής εισηγήθηκε να εκπροσωπηθεί η ΔΗΜΑΡ στην εκτελεστική επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής (εκτός από τον ίδιο) και από τους Γιώργο Μπουλμπασάκο , γραμματέα της ΚΕ , Δημήτρη Χατζησωκράτη, Εφη Παγκάλου, Θόδωρο Μαργαρίτη. Επεσήμανε πως η Δημοκρατική Αριστερά ήταν το μόνο κόμμα από όσα μετέχουν στο εγχείρημα που έκανε εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα λήφθηκε υπόψη για την επιλογή των προσώπων.
Σχολίασε και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα όπου σε διαδοχικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις για το Μακεδονικό." Η θέση μας είναι σύνθετη ονομασία δεν φεύγουμε από τη σταθερή θέση της χώρας, σύνθετη ονομασία, erga omnes, για χρήση έναντι όλων και με δεσμευτικές εγγυήσεις για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Είμαστε υπέρ της λύσης με σύνθετη ονομασία όχι στο αδιέξοδο", είπε προς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ .
Ταυτόχρονα άσκησε οξεία κριτική αναφέροντας ότι "είναι επικίνδυνος ο κ. Καμμένος στη θέση του υπουργού Άμυνας. Ο κ. Τσίπρας όφειλε να τον είχε αποπέμψει εδώ και πολύ καιρό. Θεωρώ ότι κάποιες φορές λειτουργεί σε συνεννόηση ο κ. Καμμένος με τον κ. Τσίπρα και άλλες φορές λειτουργεί εν αγνοία του πρωθυπουργού, στην αγωνία του για την κομματική δική του επιβίωση. Ας του δώσει ένα άλλο υπουργείο ο πρωθυπουργός να ασχολείται, που δεν έχει τέτοια εθνική επικινδυνότητα".
Τέλος ο κ. Θεοχαρόπουλος επέμεινε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση για να ξεπεράσει την κρίση όπως έγινε στη Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. "Τα προβλήματα δεν λύνονται με το "φύγε εσύ, έλα εσύ". Στην Πορτογαλία μάλιστα, που την επικαλείται ως παράδειγμα ο κ. Τσίπρας, να του θυμίσουμε, ότι εκεί δεν κυβερνά αριστερό κόμμα σε συνεργασία με κόμμα του δεξιού εθνικολαϊκισμού. Κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με την στήριξη της Αριστεράς και σε συνεννόηση με την δεξιά αντιπολίτευση για τα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται. Καμιά σχέση με τον διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η εθνική συνεννόηση είναι ζήτημα επιβίωσης για την χώρα. Για αυτό τίθεται επιτακτικά η προτεραιότητα για μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης μετά από τις εκλογές και όχι για μονομερείς συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του υφιστάμενου μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού".