Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", σχολιάζοντας την αποχή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και τα όσα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", περί αποδυνάμωσης του εγχειρήματος του νέου φορέα της κεντροαριστεράς "με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών κορυφής και παραγοντισμών", αλλά περί πολιτικής ίσων αποστάσεων του φορέα από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

"Εμείς αποφασίσαμε και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε προς τα μπροστά. Δεν ήταν σε κάποια συλλογική διαδικασία χθες ο κ. Βενιζέλος [...] Χθες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου δεν ήταν παρών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς εμείς θα προχωρήσουμε με όσους είμαστε αποφασισμένοι να μπορέσουμε να δώσουμε μία νέα προοδευτική παράταξη στον τόπο για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών" ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Παρατήρησε, δε, πως ενδεχόμενες επιλογές του κ. Βενιζέλου σε σχέση με την συμπόρευσή του -ή μη- με τον νεοσύστατο φορέα, αφορούν το ΠΑΣΟΚ. "Αυτό", εξήγησε, "θα το αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του, από τη στιγμή που δεν συμμετείχε χθες στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, είναι ένα θέμα εσωτερικό". Πρόσθεσε ακόμη -με αφορμή και τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος σε ό,τι αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση- πως "οι διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν σε έναν μεγάλο φορέα είναι θεμιτές --αυτό που δεν είναι θεμιτό, είναι όταν ξεπερνούν τις συλλογικές συνεδριακές αποφάσεις, τις οποίες λαμβάνουμε και μάλιστα τόσο πρόσφατα".

Σε ό,τι αφορά την προοπτική συγκλίσεων και μετεκλογικών συνεργασιών το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την άποψη πως "πολιτικά όσοι θεωρούν ότι ο χώρος μας πρέπει στρατηγικά να συμπλέει με τη ΝΔ δεν κάνουν καλό στην παράταξή μας".

"Ο χώρος ο δικός μας", διευκρίνισε, "πρέπει να είναι αυτόνομος και αυτόνομα να προχωρά, με προοδευτικές θέσεις" . Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως "πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, να δούμε ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων και εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις να αποφασίσουμε τα άρθρα που είναι αναθεωρητέα". Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών "το άρθρο 86 να αλλάξει, ο τρόπος παροχής της βουλευτικής ασυλίας να αλλάξει, ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται η δικαστική εξουσία να αλλάξει για μεγαλύτερη ανεξαρτησία".

Σχετικά με την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής παρατήρησε: "Η ανανέωση προσώπων είναι απαραίτητη και στον δικό μας χώρο και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Και στον δικό μας χώρο, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-γιατί έχει κυβερνήσει πάρα πολλά χρόνια συνεπώς υπάρχουν και ασθένειες οι οποίες πρέπει να καταπολεμηθούν, δηλαδή ο κυβερνητισμός [...] Χρειάζονται ακόμη πιο γενναίες πρωτοβουλίες για να μη δίνουμε πολλές φορές την αίσθηση ότι γίνεται ένα reunion του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες κυρίως από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής οι οποίες θα αφορούν και την ανανέωση και τη σύνθεση μεταξύ διαφορετικών κομμάτων και κινήσεων μέσα στον χώρο".

Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, σε συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ, ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για "χρυσαυγίτικη νοοτροπία", εκτιμώντας πως θα πρέπει "και στο ελληνικό κοινοβούλιο να υπάρξει μία συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και αν είναι δυνατόν να υπάρχει και παραπομπή, αλλά το πρώτο -μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καν αυτό- να καταδικαστεί από το δικό του κόμμα".

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, με τις οποίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απορρίπτει την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, τόσο για αλλαγή του Συντάγματος όσο και για erga omnes ισχύ της ονομασίας της γείτονος, που θα συμφωνηθεί, σημείωσε: "Οι δηλώσεις με προβλημάτισαν, από εκεί και πέρα θέλω να ελπίζω ότι είναι δηλώσεις εν μέσω διαπραγμάτευσης και μιας σκλήρυνσης της στάσης που μπορεί να γίνεται από όλες τις πλευρές κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα".