Προς νέα ενδιάμεση συμφωνία για το Σκοπιανό
Πιέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια για διευθέτηση του νοματολογικού, με το βλέμμα στη Συρία και τον… Πούτιν.
Η κρίση στη Συρία ενδέχεται να φέρει πιο γρήγορες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, καθώς τόσο οι Αμερικανοί όσο και το ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τη σκοπιανή πλευρά προκειμένου να υπάρξουν υποχωρήσεις, ικανές να φέρουν μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η επιθυμία των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων να παρέμβουν στη Συρία, καθώς και η έντονη δραστηριοποίηση του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή -με τη συμφωνία για κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία- δημιουργούν νέα δεδομένα και μοιραία αναπόφευκτες πιέσεις προς όλες τις πλευρές.
Χαρακτηριστικό των πιέσεων είναι ότι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά στην Αχρίδα ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για πρώτη φορά το χρονικό πλαίσιο καθώς και για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, εάν υπάρξει συμφωνία. «Ήταν μία συζήτηση χωρίς εξυπνάδες, αλλά με κατανόηση», είπε. «Το βασικότερο μέλημά μας ήταν... να επιφέρουμε την επίλυση που επιθυμούμε». Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «κάνουμε θετικά βήματα και πάντα ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και με τα πιο δύσκολα ζητήματα».
ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ
Για πολλούς, ο ορίζοντας του Ιουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ έχει χαθεί, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ με τους τωρινούς συσχετισμούς των κομμάτων στη σκοπιανή Βουλή πολύ δύσκολα θα μπορέσει να προωθήσει τις αλλαγές στο σύνταγμά του. Έτσι, το σενάριο που θέλει να έρθει η λύση μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας που θα παραπέμπει κάποια ζητήματα στο μέλλον φαίνεται να αποκτά αρκετούς υποστηρικτές. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι ζυμώσεις έχουν οδηγήσει και τους επιτελείς του Μαξίμου να υπολογίζουν τις ισορροπίες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Νίκος Κοτζιάς δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ανεβάσει τον πήχη, ζητώντας την ψήφιση της συμφωνίας -εφόσον υπάρξει- από 180 βουλευτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και πάνω από 200 ψήφοι», σημειώνοντας μάλιστα ότι, αν η ΝΔ επιστρέψει στις απόψεις που είχε πριν από 10 χρόνια και εκφράζονταν από τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, τότε θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περισσότερες από 200 ψήφοι. Όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν αυτό το σενάριο επενδύουν στην ευρεία συναίνεση που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να περάσει από τη Βουλή ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
Εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να «στριμώξει» τη ΝΔ στο να συνταχθεί μαζί της, ενώ, πέρα από το νέο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να ενοχλεί και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι ουσιαστικά βγαίνουν από το «κάδρο». Η «αριθμητική», ωστόσο, είναι αμείλικτη και δείχνει πως οι δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν για μια τέτοια κίνηση προσκρούει στη διαφαινόμενη άρνηση του ΚΚΕ, λόγω ΝΑΤΟ, να συμπλεύσει με την κυβέρνηση στο ονοματολογικό. Έτσι, ακόμα και στην περίπτωση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι συστρατευθούν με την πρόταση της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, η κοινοβουλευτική δύναμη που σχηματίζεται φτάνει μόλις τους 171 βουλευτές.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν εφικτή μόνο την απλή πλειοψηφία, χωρίς να θεωρούν πως η άρνηση των ΑΝΕΛ μπορεί να φρενάρει τη συμφωνία. Από την άλλη, και στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι πιο ομαλή. Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να απέφυγε την πρόταση μομφής που έγινε εναντίον της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες, το να μη βρεθεί λύση όμως και να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας, δεν είναι κάτι που ευχαριστεί τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει κατ' επανάληψη πως στόχος είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 14 Απριλίου 2018