Κυβέρνηση «στο κόκκινο» ενόψει πρόωρων εκλογών στην Τουρκία
Ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να επενδύσει στην κλιμάκωση της κρίσης, καθώς το Αιγαίο αποτελεί ένα προσφιλές θέμα.
Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς τα στελέχη της θεωρούν ότι το διάστημα μέχρι να στηθούν οι κάλπες είναι ιδιαίτερα επίφοβο γιο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο.
Παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα μέχρι την εκλογική αναμέτρηση είναι μικρό -μόνο 70 ημέρες-, στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να θελήσει να επενδύσει στην κλιμάκωση της κρίσης, καθώς το Αιγαίο αποτελεί ένα προσφιλές θέμα για τους γείτονές μας.
Το γεγονός μάλιστα ότι η βασική του αντίπαλος του είναι η σκληρή Μεράλ Ασκενέρ που προέρχεται από τους «Γκρίζους Λύκους» και η οποία θεωρείται περισσότερο ακραία από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί (τον αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων») κάνει τα πράγματα ακόμα πιο επίφοβα και επικίνδυνα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ανάμεσα στους υποψηφίους θα υπάρξει εθνικιστικός ανταγωνισμός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον Τούρκο πρόεδρο σε περίεργα μονοπάτια.
Άλλωστε μόλις χθες -μάλιστα λίγες ώρες πριν ο Ερντογάν ανακοινώσει τις πρόωρες εκλογές- το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στις ευρωπαϊκές επισημάνσεις, είχε επαναφέρει το θέμα των Ιμίων υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτά βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια.
Η ελληνική αντίδραση ήταν έντονη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντά ότι «η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει, τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση τις διεθνείς Συνθήκες». Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε ακόμα την Τουρκία να μην «μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της».
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως συνεχίζει να εμφανίζεται ψύχραιμο και αποφασισμένο να μην απαντήσει στις προκλήσεις των γειτόνων μας καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η τουρκική πλευρά θέλει να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο για ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και χρόνια και τα οποία ορίζονται βάση των διεθνών Συνθηκών.