Μητσοτάκης: Φιάσκο με τις φρεγάτες - ενεργειακή χρεοκοπία με τη ΔΕΗ
Στο στόχαστρο της ΝΔ οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εθνικά θέματα και την ενέργεια.
Συνεχίζεται η «ναυμαχία» ΝΔ - κυβέρνησης για τις γαλλικές φρεγάτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για «φιάσκο». «Φιάσκο, που σας οδήγησε στο παράδοξο να οργανώνετε ειδική συνέντευξη Τύπου για πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να συζητούμε δημόσια» δήλωσε αναφερόμενος στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. «Είναι πρωτοφανές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα άλλα να λέει ο κ.Τσίπρας, άλλα ο κ. Καμμένος, κι άλλα ο κ. Κουβέλης» τόνισε. «Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον κ. Μακρόν χάθηκε για άλλη μια φορά στη μετάφραση. Είδα και μια ενδιαφέρουσα γελοιογραφία σήμερα, ότι οι φρεγάτες δεν νοικιάζονται Airbnb. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό».
Η Πειραιώς θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική και ο χώρος της άμυνας δεν προσφέρονται για παιχνίδια και απειλείται το εθνικό κύρος της χώρας από την ανεπάρκεια και τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης. Όταν αυτό «το επιπόλαιο γαϊτανάκι με τις φρεγάτες», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκδηλώνεται σε στιγμές μεγάλης έντασης με τους γείτονες είναι ακόμη πιο σοβαρό. «Συνειδητοποιείστε επιτέλους, κύριοι της κυβέρνησης, ότι με αυτά τα οποία κάνετε μας εκθέτετε διεθνώς, δοκιμάζετε τις σχέσεις μας με συμμάχους και τραυματίζετε το εσωτερικό αίσθημα ασφάλειας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Την ασυνεννοησία της κυβέρνησης στην υπόθεση των φρεγατών αναδεικνύει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας στο tweet που έκανε μετά την έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας. Έγραψε χαρακτηριστικά:
* Κουβέλης: Παίρνουμε με leasing δύο φρεγάτες FREMM.
* Τζανακόπουλος: Υπάρχουν διερευνήσεις για διαφορά projects.
* Καμμένος: Συζητάμε μόνο για ναυπήγηση φρεγατών.
Τρεις γραμμές για 2 φρεγάτες. Καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση».
Κόντρα για τη ΔΕΗ
Ο «πόλεμος» συνεχίστηκε στη Βουλή και για τη ΔΕΗ. «Επιχειρείτε αποσπασματικά τον "ακρωτηριασμό" της ΔΕΗ, υπό την πίεση να κλείσει όπως-όπως η τέταρτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου Τσίπρα - Καμμένου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η κυβέρνηση απέτρεψε την ισχυρή μικρή ΔΕΗ, τη μετέτρεψε σε ανάπηρη και τώρα την εκτελεί. Την καταστρέφετε και τη χαντακώνετε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές για το οικονομικό περιβάλλον που θα ευνοεί τον αγοραστή.
Περιέγραψε τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την επίσκεψη του στο Αμύνταιο ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «το σχέδιο εκποίησης-ξεπουλήματος της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την ελληνική οικονομία και της υψίστης σημασίας επιχείρησης για την ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, όπως είναι η ΔΕΗ, είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί». Υποστήριζε μάλιστα σε ότι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσήκωνε τον λαό και με «δημοψηφίσματα» για να ανατραπεί το «ξεπούλημα». «Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την ταυτότητα της κυβέρνησης» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Στο ονοματεπώνυμο γράφει Τσίπρας - Καμμένος. Στα χαρακτηριστικά: Ψέμα-Λαϊκισμός-Τυχοδιωκτισμός». Απευθύνθηκε και στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η φωτογραφία της ταυτότητας έχει τα δικά σας πρόσωπα, τα πρόσωπα όλων των βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία έλεγαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση» δήλωσε. «Αλλά βέβαια, σε αυτό μάλλον έχετε πάθει ανοσία. Το κάνετε εξάλλου πολύ συχνά».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2014, η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ». «Μιλούσε για δήθεν "εθνικό έγκλημα", ενώ το σχέδιο αυτό οδηγούσε τουλάχιστον σε μια μεγάλη ΔΕΗ με το 70% της αγοράς. «Ήταν τότε που ο κ. Καμμένος -νομίζω ότι του το θύμισε ο κ. Μανιάτης- ρωτούσε ρητορικά από το βήμα της Βουλής: "Ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή όταν αποφασίσει η δικαιοσύνη για αυτούς που αποφάσισαν για τη ΔΕΗ;"».
Σύμφωνα με τη ΝΔ, μια σοβαρή κυβέρνηση θα έθετε τρεις κεντρικούς στόχους για μια υπεύθυνη στρατηγική στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας:
Πρώτον, πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με μια ισχυρή, όμως, ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.
Δεύτερον, δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές, μονάδες νέας τεχνολογίας χαμηλής ρύπανσης και Α.Π.Ε. με στόχο τη βιώσιμη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη.
Τρίτον, μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παραίτηση Κριμιζή
Την άμεση αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η επιστολή παραίτησης του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Σταμάτη Κριμιζή. Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε ότι «οι βαρύτατες καταγγελίες του παραιτηθέντος προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, διακεκριμένου καθηγητή κ. Κριμιζή, αποτελούν κόλαφο για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, κ. Νίκο Παππά».
«Ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του διαστημικού οργανισμού, αλλά, κυρίως, κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ» τόνισε. «Ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;».