Στην Αθήνα ο Γιούνκερ με καλά λόγια και προειδοποιήσεις
Τι περιμένει το Μαξίμου από τον πρόεδρο της Κομισιόν - Τι θα πει ο ίδιος για την οικονομία και την Τουρκία
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, το γεύμα στο Προεδρικό παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο Προεδρικό
Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον κ. Γιούνκερ ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε χαρούμενος που επιστρέφει στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι είναι η δεύτερη μου πατρίδα. Παρατήρησα με πολύ μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού. Και ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της χώρας παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό».
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν είναι για μένα μία ουδέτερη χώρα, εδώ γεννήθηκε η ίδια η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως η Ελλάδα σφυρηλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης. Ούτε για μία στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπως είπε. Και τον διαβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει τη συμβολή του.
Απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, κατ΄ουσίαν, υπερασπισθήκατε την ενότητα και τη συνοχή του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης».
Η ατζέντα των επαφών
Στην ατζέντα των επαφών του προέδρου της Κομισιόν είναι η οικονομία, παραμονές ενός κρίσιμου Eurogroup, όπου η Αθήνα παρουσιάζει το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο, το προσφυγικό (ο Γιούνκερ συνοδεύεται από τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο), αλλά και το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των δύο Ελλήνων στις φυλακές Αδριανούπολης.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που έγινε στη Βάρνα, ο λουξεμβούργιος πολιτικός είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μέχρι το Πάσχα, πράγμα που ποτέ δεν έγινε. Πρόσφατα χαρακτήρισε «γελοία» τη συνέχιση της κράτησής τους.
Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια και έχει ξεχωριστή σημασία το ότι γίνεται μία μόλις ημέρα πριν το αυριανό Eurogroup, στο οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για την ανάπτυξη που αφορά την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι πολύ προσεκτικός στα σχόλια που θα κάνει: θα επαινέσει την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει -πρόσφατα ανακοινώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ του 2017- αλλά θα ξεκαθαρίσει ότι η εποπτεία θα παραμείνει και μετά τον Αύγουστο, οπότε κλείνει και το τελευταίο μνημόνιο.