Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση του Κοτζιά στο ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά
Ο Στόλντεμπεργκ αρνήθηκε ευθέως οποιαδήποτε ανάμειξη της Συμμαχίας στην κρίση στο Αιγαίο
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ Στόλντεμπεργκ απέρριψε ευθέως και χωρίς περιστροφές τα ελληνικά αιτήματα για εμπλοκή της Συμμαχίας στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων- και Νατοϊκών-αξιωματικών στην Τουρκία και επιστροφή τους στην Ελλάδα, καθώς και στην γενικότερη ελληνο-τουρκική κρίση.
Κατά την χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλντεμπεργκ αρνήθηκε ευθέως οποιαδήποτε ανάμειξη της Συμμαχίας στην κρίση στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Νατοϊκές πηγές ο κ Στόλτεμπερκ παρέπεμψε τη διευθέτηση των προβλημάτων, που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα σε διμερή διάλογο για την επίλυση τους ,ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή της Συμμαχίας στην αποφυλάκιση των δύο αξιωματικών .Πιο συγκεκριμένα , μάλιστα, ο κ Στόλτεμπερκ επικαλέστηκε «ειδικά τώρα» την προεκλογική κατάσταση στην Τουρκία για να αιτιολογήσει την άρνηση παρέμβασης του.
Δι’ αυτού του τρόπου ο γ γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι ΔΕΝ ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αφού:
*σκοπίμως παρακάμπτει το γεγονός ότι οι δυο Έλληνες κρατούμενοι αξιωματικοί είναι ταυτοχρόνως και κρατούμενοι Νατοϊκοί αξιωματικοί, και
*εμμέσως δια της σιωπής του, έχει αποδεχθεί πλήρως την τουρκική επιθετική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. (Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου παρουσία του κ Στόλτενμπερκ στην Άγκυρα περιέγραψε ( ψευδώς) τα «ανδραγαθήματα» των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που καταπάτησαν την ελληνική κυριαρχία στον Ανθρωποφάς παίρνοντας τη σημαία, με τον τελευταίο να συμφωνεί με τη σιωπή του κοιτώντας το Υπερπέραν.
‘Όμως και η ελληνική στάση στο ΝΑΤΟ δημιουργεί τουλάχιστον ερωτηματικά , καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ουδόλως απαίτησε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην παρούσα ελληνοτουρκική κρίση, αλλά περιορίστηκε σε διατύπωση «αιτημάτων « και «παρακλήσεων» για την στήριξη της Συμμαχίας τουλάχιστον στην αποφυλάκιση των δύο αξιωματικών .
Η Αθήνα δηλαδή, ουδόλως έθεσε ή εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες αξιωματικού είναι ΚΑΙ κρατούμενοι Νατοϊκοί αξιωματικοί, διότι,
Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες –μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαθέσει δυνάμεις τους ξηράς- θάλασσας και αέρος στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ΤΟΑ ( Transfer of Authority) επι τω ελληνικότερον «Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων ) . Εν προκειμένω η Ελλάδα έχει διαθέσει στο ΝΑΤΟ ( Command Assignment) την 12η και 16η Μεραρχία στον Έβρο, στην οποία ανήκουν οι δυο Έλληνες –Νατοϊκοί κρατούμενοι αξιωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα σε φίλιες νατοϊκές χώρες ( Ελλάδα – Τουρκία) δεν μπορεί να στηριχθεί κατηγορία κατασκοπίας και απαγορεύεται να συλλαμβάνονται από ΝΑΤοικως φίλιες αρχές, όπως προβλέπει το Καταστατικό της Συμμαχίας.
Άλλωστε με το ίδιο αυτό αιτιολογικό, το ΝΑΤΟ απαγορεύει επί της ουσίας στην Ελλάδα να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της, έναντι των παραβιάσεων της εθνικής κυριαρχίας των νήσων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αφού αυτά είναι «αεροσκάφη φίλιας νατοϊκής χώρας».