Διορισμοί «ημετέρων» στο υπουργείο Εξωτερικών
Ο Ν.Κοτζιάς προσέλαβε σε μόνιμες θέσεις στενούς συνεργάτες του
Το περιβόητο δόγµα «Το νόµιµο είναι και ηθικό» φαίνεται να ασπάστηκε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, αφού προκήρυξε διαγωνισµό για την πρόσληψη τεσσάρων δικηγόρων στο υπουργείο Εξωτερικών, προσέλαβε τελικά στις θέσεις αυτές τους µετακλητούς υπαλλήλους-συνεργάτες του!
Ας δούµε πώς έχουν τα πράγµατα από την αρχή. Το υπουργείο Εξωτερικών προκήρυξε τον περασµένο Σεπτέµβριο διαγωνισµό για την πρόσληψη τεσσάρων νοµικών συµβούλων, µε ειδίκευση στο ∆ηµόσιο ∆ίκαιο, για τη στελέχωση του νεοσύστατου Γραφείου Νοµοθετικής Πρωτοβουλίας (δηµιουργήθηκε µε τον Νόµο 4451/2017 και υπάγεται άµεσα στον υπουργό).
Η πρόσληψή τους, βάσει του νέου αυτού νοµοθετικού πλαισίου, «ενεργείται µε απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, µε επιλογή κατόπιν εισήγησης τριµελούς επιτροπής, που συγκροτείται προς τούτο µε απόφαση του υπουργού Εξωτερικών και αποτελείται από τον γενικό διευθυντή Προσωπικού, ∆ιοικητικής Οργάνωσης και Οικονοµικής ∆ιαχείρισης, τον Νοµικό Σύµβουλο του Κράτους του υπουργείου Εξωτερικών και ένα (1) µέλος ∆ΕΠ µε ειδίκευση στο ∆ηµόσιο ∆ίκαιο».
Συνολικά 67 δικηγόροι υπέβαλαν αίτηση και η αρµόδια επιτροπή έκανε δεκτές 35 εξ αυτών, που είχαν υποβληθεί έγκαιρα, όπως επισηµαίνεται στο σχετικό πρακτικό, και συνοδεύονταν από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στα µέσα ∆εκεµβρίου, η τριµελής επιτροπή κάλεσε τους 35 δικηγόρους για ατοµικές συνεντεύξεις, στις οποίες θεωρητικά τους ζητούσε να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους µε αναφορές στις σπουδές τους, στην εµπειρία τους, στην επαγγελµατική τους διαδροµή, στα προσόντα και στις προσδοκίες τους, ενώ τα µέλη παρενέβαιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης µε διάφορες ερωτήσεις.
Ωστόσο, υποψήφιοι (που δεν επελέγησαν τελικά) µε τους οποίους συνοµίλησαν τα «Π» υποστηρίζουν ότι η θεωρία από την πράξη απείχε πολύ, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, καθώς η συνέντευξη που έκαναν ήταν ολιγόλεπτη και χωρίς να συζητηθούν ζητήµατα ουσίας, σε σχέση µε το αντικείµενό τους και µε τη θέση που διεκδικούσαν.
Στις 19 ∆εκεµβρίου, η επιτροπή συνήλθε για να αξιολογήσει τους υποψηφίους µετά τις συνεντεύξεις που διεξήγαγε και αποφάσισε κατ’ αρχάς να προκρίνει 19 δικηγόρους, που έχουν τουλάχιστον οκταετή εργασιακή εµπειρία. Οµως, ο όρος αυτός δεν υπήρχε στην προκήρυξη του διαγωνισµού...
Από αυτούς, επέλεξε τελικά προς πρόσληψη στις 21 ∆εκεµβρίου, σύµφωνα µε το πρακτικό που συνέταξε στη συνέχεια και το οποίο είναι στη διάθεση των «Π», τους τέσσερις, που µεταξύ άλλων είχαν «εµπειρία νοµοθέτησης και έκδοσης κανονιστικών πράξεων», καθώς και «εµπειρία λειτουργίας διοικητικών δοµών και ιδίως του υπουργείου Εξωτερικών».
Ποιοι άλλοι βέβαια θα µπορούσαν να έχουν τα προσόντα αυτά από τους συνεργάτες του υπουργού Νίκου Κοτζιά; Ετσι, οι δύο από τους τέσσερις που προσελήφθησαν είχαν το προσόν ότι είχαν εργαστεί στο γραφείο του υπουργού κ. Κοτζιά και ο ένας στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αµανατίδη! Πρόκειται για τη Μαρία-Αθηνά Καπαρδέλη, ειδική σύµβουλο στο γραφείο του κ. Κοτζιά από τις 26 Απριλίου 2016, τη Βασιλική Κόκοτα, επίσης ειδική σύµβουλο από τις 20 Ιουλίου 2015 (είχε διατελέσει και ειδική σύµβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών για έναν µήνα το 2015), και τον Γιώργο Πατρίκιο, ειδικό σύµβουλο στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αµανατίδη, από τις 17 Νοεµβρίου 2015. Οσο δε για τις περιβόητες συνεντεύξεις, το πρακτικό µε το σκεπτικό της επιλογής των «4» όλως περιέργως δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για καµία συνέντευξη και για τα συµπεράσµατα που βγήκαν από αυτές...
Σε κάποιους βέβαια «είχαν µπει ψύλλοι στα αυτιά» όταν ο Νόµος 4451/2017 στο άρθρο για τη στελέχωση του Γραφείου Νοµοθετικής Πρωτοβουλίας που δηµιουργούσε σηµείωνε ότι οι προσλήψεις νοµικών συµβούλων γίνονται «κατ’ εξαίρεση της διαδικασίας πρόσληψης δικηγόρων στους φορείς του δηµοσίου τοµέα». ∆εν περίµενε κανείς ωστόσο ότι οι τρεις στους τέσσερις µόνιµους πλέον δηµοσίους υπαλλήλους (ως νοµικοί σύµβουλοι), θα ήταν συνεργάτες του κ. Κοτζιά.