Στη Βουλή η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο εκλογικός νόμος, το μέσο πίεσης της κυβέρνησης στο χώρο της Κεντροαριστεράς
Τις επόμενες ημέρες έρχεται στην Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την ευκαιρία αυτή κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποτελεί ακόμα ένα μέσο πίεσης του Μαξίμου προς τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Ωστόσο το γεγονός αυτό έχει γίνει αντιληπτό από το κόμμα της Φώφης Γεννηματά την στιγμή μάλιστα που έρχονται στην επιφάνεια οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η ηγεσία του νέου φορέα απομακρύνθηκε από το βασικό της στόχο, που είναι η «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
Άλλωστε πριν από μερικές μέρες η Φώφη Γεννηματά με αφορμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξέφρασε την αντίρρησή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση κόβοντας έτσι κάθε πιθανότητα συναίνεσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στον χώρο της κεντροαριστεράς, με εξαίρεση το «μπλοκ» Βενιζέλου, περιμένουν να δουν τους όρους με τους οποίους θα διαμορφωθεί το πολιτικό πεδίο στον δρόμο προς τις εκλογές.
Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να επαναφέρει το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική δίνοντας μια «δεύτερη ευκαιρία» στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη εάν πάρουν ένα σήμα από το Κίνημα Αλλαγής ότι προτίθεται να μπει στην συζήτηση γι αυτό το θέμα.
Δεν ήταν τυχαία η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 16 Απριλίου, όταν πετούσε το «γάντι» στους δυο επικεφαλής: «Εάν αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής ήθελε να ξανασυζητήσουμε για το ζήτημα και ήθελε να θέσει στην ημερήσια διάταξη μια προσπάθεια να εξευρεθούν συναινέσεις και συγκλίσεις για τον εκλογικό νόμο στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης μπορώ να σας πως ότι θα ήμασταν μάλλον θετικοί».
Με τους σημερινούς συσχετισμούς πάντως αν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι συναινούσαν στην απλή αναλογική και το ΚΚΕ δεν διαφοροποιούσε την ψήφο του, ο νέος εκλογικός νόμος θα ίσχυε από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού θα συγκέντρωνε 203 ψήφους υπολογίζοντας και τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών Νικολόπουλου και Κατσιαντώνη.
Φυσικά όλο το «παιχνίδι» γίνεται πλέον με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει προς την κεντροαριστερά μέσω της απλής αναλογικής, του Σκοπιανού, της Συνταγματικής αναθεώρησης και άλλων ζητημάτων αποσκοπούν στην «απαγκίστρωση» του χώρου από τη ΝΔ.