Φίλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μόνο τυχαία δεν είναι η στρατηγική επιλογή της Ν.∆. για ενδυνάμωση των σχέσεων µε τα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ
Στην τελική ευθεία εισέρχεται πολύ σύντοµα η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αλλαγή φρουράς στα κορυφαία πόστα των Βρυξελλών, µε τις παρασκηνιακές ζυµώσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει στις µεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στα 27 κράτη-µέλη της Ε.Ε. από τις 23 ώς τις 26 Μαΐου του 2019 και αµέσως µετά θα ακολουθήσει η διαδοχή στις τρεις κορυφαίες θέσεις: Του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου.
Η χώρα µας, όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρεται άµεσα για τις εξελίξεις αυτές, καθώς η πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας των Βρυξελλών στη µεταµνηµονιακή εποχή θα έχει µεγάλη σηµασία για την πορεία καυτών ζητηµάτων, όπως η ελάφρυνση του δηµοσίου χρέους, το απαιτούµενο ύψος των πλεονασµάτων και η αυστηρότητα της επιτήρησης.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, που αναµένεται να διατηρήσει τα πρωτεία του στην Ευρωβουλή µετά τις εκλογές, κρατά τα «κλειδιά» για τη στελέχωση των θέσεων αυτών, που τώρα κατέχουν (και τις τρεις) στελέχη του. ∆εν είναι τυχαία, εξάλλου, η στρατηγική επιλογή της Νέας ∆ηµοκρατίας για ενδυνάµωση των σχέσεων µε την ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ, που καλλιεργούνται συστηµατικά από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον τοµεάρχη Εξωτερικών της Ν.∆. Γιώργο Κουµουτσάκο και τον γραµµατέα ∆ιεθνών Σχέσεων Γιάννη Σµυρλή, καθώς και από τον πρώην πρόεδρο της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Ούτε φυσικά είναι τυχαίο το πολιτικό φλερτ του Αλέξη Τσίπρα µε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα, που, αν και χάνει διαρκώς εκλογικό έδαφος, είναι σαφώς σε καλύτερη µοίρα πολιτικά από το Κόµµα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο ανήκει σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το πόστο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικρατέστερος επί του παρόντος θεωρείται ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγµατευτής της Ε.Ε. µε το Ηνωµένο Βασίλειο για τη µετα-Brexit εποχή. Ο έµπειρος Γάλλος πολιτικός έχει διαχρονικά καλές σχέσεις µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, ενώ πρόσφατα είχε συνάντηση στο Μόναχο µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Munich Security Conference.
Ο κ. Μπαρνιέ έχει ισχυρά ερείσµατα στους κόλπους της Κοµισιόν, καθώς έχει διατελέσει επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και στη συνέχεια επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ενώ για µια πενταετία ήταν και αντιπρόεδρος στο ΕΛΚ. ∆εύτερος επικρατέστερος προβάλλει ο επίσης κεντροδεξιός Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κοµισιόν σήµερα και πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ενώ ως τρίτο πρόσωπο-έκπληξη παρουσιάζεται η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Γάλλος σοσιαλιστής επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τη θέση του κ. Γιούνκερ, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα να κερδίσει την πρωτιά στις ευρωεκλογές και εποµένως να αναδείξει τον δικό του υποψήφιο στη θέση του προέδρου της Κοµισιόν. Ετσι, το βάρος πέφτει στο συνέδριο του ΕΛΚ τον προσεχή Νοέµβριο, που θα εκλέξει τον υποψήφιο του µεγαλύτερου κόµµατος του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΦΑΒΟΡΙ Ο ΒΕΜΠΕΡ
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα αριθµεί 705 µέλη από 751 σήµερα µετά την αποχώρηση των Βρετανών, φαβορί για τη θέση του Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο Γερµανός Μάνφρεντ Βέµπερ, επικεφαλής σήµερα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΕΛΚ. Ο 45χρονος ευρωβουλευτής διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις µε την ηγετική οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας και δεν είναι τυχαίο ότι έχει στηρίξει πολλές φορές δηµόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που, όπως υπογραµµίζουν στην Πειραιώς, δεν συνηθίζεται από το ΕΛΚ για ηγέτες κοµµάτων της αντιπολίτευσης.
«Ο Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγµατοποίησε τίποτα. Οι άνθρωποι κατάλαβαν µε τον δυσάρεστο τρόπο ότι σε µια εκλογική αναµέτρηση δεν µπορείς να ακολουθείς τους λαϊκιστές», είχε δηλώσει ο κ. Βέµπερ πριν από µερικούς µήνες. Για τη διαδοχή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, τις περισσότερες πιθανότητες φαίνεται πως συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, µε δεύτερο φαβορί τον επίσης κεντροδεξιό, πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ.
«Εχω κι εγώ συγγενείς που κατάγονται από την Ελλάδα και µάλιστα ένας από αυτούς, λόγω της οικονοµικής αστάθειας στη χώρα, ήρθε στην Ολλανδία για να βρει δουλειά», είχε δηλώσει ο κ. Ρούτε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου το 2013, αν και σταθερά κρατά σκληρή και αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα κατά την οκταετία της κρίσης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018