Πώς θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχήματος θα παρουσιάσει ο ίδιος πριν το καλοκαίρι
Ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήµα, το οποίο θα αποτελείται από 13-14 υπουργούς, ένα πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα ασκεί κεντρικό επιτελικό ρόλο µε στενή παρα κολούθηση, αξιολόγηση αλλά και συ ντονισµό του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο, και µια ισχυρή γενική γραµµατεία της κυβέρνησης προβλέπει, µεταξύ άλλων, το µοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα υιοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οργάνωση της δοµής του πρωθυπουργικού γραφείου, µόλις η Νέα ∆ηµοκρατία κερδίσει τις επόµενες εκλογές.
Τους βασικούς του άξονες θα παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης πριν από το καλοκαίρι, καθώς ένα από τα σενάρια που συζητούνται αφορά πρόωρες εκλογές τον Σεπτέµβριο. Στην περίπτωση που µετά τις εκλογές ανοίξει ο δρόµος για κυβερνητική συνεργασία κατά προτεραιότητα µε το Κίνηµα Αλλαγής της Φώφης Γεννηµατά, θα υπάρξουν µικρές αλλαγές. Σε αυτήν την περίπτωση θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει θέση αντιπροέδρου ή θα αυξηθεί ο αριθµός των υφυπουργών, ο οποίος, πάντως, δεν θα προβλέπεται -σύµφωνα µε τον συγκεκριµένο σχεδιασµό- να ξεπερνά τους 15-20.
Πάντως, οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών καταργούνται στην κυβερνητική δοµή Μητσοτάκη. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα είναι υπουργός -όπως συµβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερµανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες- ενώ οι αρµοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών θα είναι θεσµοθετηµένες επακριβώς, ώστε να αποφευχθεί το κοµφούζιο που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν µε αλληλοεπικαλύψεις ή µε υπουργούς που έκαναν µήνες να δώσουν αρµοδιότητες στους υφυπουργούς.
Συγχωνεύσεις
Προβλέπονται επίσης συγχωνεύσεις υπουργείων. Ενα από τα σενάρια είναι το Υποδοµών ή το Ναυτιλίας να ενταχθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι αρκετά προεδρικά διατάγµατα θα είναι έτοιµα να αποσταλούν για υπογραφή στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ως είθισται, πριν από την ορκωµοσία της κυβέρνησης. Είναι προσδιορισµένη ακόµη και η συχνότητα µε την οποία θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συµβούλιο: µία φορά τον µήνα και µία έως δύο φορές τον χρόνο για τον στρατηγικό σχεδιασµό.
Ο στόχος είναι ο συνεχής σχεδιασµός των δηµόσιων πολιτικών και η αποκατάσταση της συλλογικής λειτουργίας της κυβέρνησης και όχι η συνέχιση της λήψης των αποφάσεων από µια «πρωθυπουργική παρέα», όπως ανέφεραν κοµµατικές πηγές. Ο τίτλος του νοµοσχεδίου είναι «Οργάνωση της κυβέρνησης για ευέλικτη και αποτελεσµατική διοίκηση», όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ασχολήθηκε προσωπικά µε το εγχείρηµα γιατί θέλει να έχει τη σφραγίδα του. Εχει την πολιτική φιλοδοξία να συνδεθεί η πρωθυπουργική του θητεία µε αρχές καλής νοµοθέτησης και καλής διοίκησης.
«Αρχιτέκτων» του σχεδίου νόµου είναι ο εξ απορρήτων του προέδρου της Ν.∆. και προερχόµενος από την Κεντροαριστερά, καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου στη Νοµική Σχολή Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ καθοριστική ήταν η σύµπραξη του Λεωνίδα Χριστόπουλου, συµβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη. Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του συγκεκριµένου σχεδίου, το πρωθυπουργικό γραφείο δανείζεται χαρακτηριστικά από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και τη γερµανική Καγκελαρία. «∆εν θα υπάρχει ούτε µία µέρα για χάσιµο», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ν.∆. «Η επόµενη κυβέρνηση θα είναι απολύτως αφοσιωµένη στις µεταρρυθµίσεις. ∆εν θα δεχθώ παρεκκλίσεις ή καθυστερήσεις», προειδοποίησε. Το σύστηµα που θα εφαρµοστεί από µια κυβέρνηση Μητσοτάκη, µετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράµµατος, θα έχει αυστηρά και δεσµευτικά χρονοδιαγράµµατα, γιατί οι απαιτήσεις της επόµενης µέρας θα είναι πιεστικές.
Υποψήφιος για την εποπτεία του συγκεκριµένου τοµέα προβλέπεται να είναι ο ειδικός σύµβουλος παρακολούθησης της δηµοσιονοµικής πολιτικής και νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας. Στην οµάδα που θα εµπλακεί σχετικά ξεχωρίζουν εκτός του κ. Χριστόπουλου και η σύµβουλος σε θέµατα µεταρρυθµίσεων του προέδρου της Ν.∆., ∆όµνα Μιχαηλίδου.
Γενικός Γραμματέας
Το πρωθυπουργικό γραφείο θα βρίσκεται σε άµεση συνεργασία µε τη γενική γραµµατεία της κυβέρνησης η οποία θα έχει τη συνολική εικόνα του κυβερνητικού και νοµοθετικού έργου, καθώς και την ευρύτερη παρακολούθηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της λειτουργίας της Βουλής. Ο πρόεδρος της Ν.∆., όπως και ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πιστεύει βαθιά στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στη λαϊκή εκπροσώπηση. ∆εν είναι λίγες οι παρεµβάσεις που έκανε µε επιστολές του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για παθογένειες που παρατηρούνται στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Λόγω των µεγάλων ευθυνών και πολύπλευρων αρµοδιοτήτων, ο γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα είναι ο νούµερο 2 ισχυρός άνδρας µιας ενδεχόµενης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ευρέως συζητείται γι’ αυτό το αξίωµα, µεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Ν.∆., το όνοµα του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος διαθέτει το γνωστικό οπλοστάσιο και επιπλέον τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής.
Ενας φιλόδοξος στόχος του προέδρου της Ν.∆. είναι να απλοποιηθεί δραστικά η πολυνοµία και η κακονοµία και µέσα στα δύο πρώτα χρόνια, αν είναι δυνατόν, να µειωθεί κατά 50%. Αυτό απαιτεί πολύ µεγάλη και ουσιαστική παρέµβαση στην υπάρχουσα νοµοθεσία. Οι µεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων λειτουργούν αντιαναπτυξιακά. Στο πρωθυπουργικό γραφείο θα υπάγονται τρεις γενικές γραµµατείες. Η µία εξ αυτών θα εκτελεί χρέη νοµοπαρασκευαστικής επιτροπής. Ειδική δοµή θα υπάρχει για τις µεγάλες επενδύσεις προκειµένου να προσπερνώνται εµπόδια και να επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη θεσµοθέτηση θέσης υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ και θα έχει τον ρόλο του chief information officer. Ο συγκεκριµένος υφυπουργός θα είναι επικεφαλής µίας επιτροπής ψηφιακής στρατηγικής, θα έχει µόνιµη θέση και το πιο πιθανό είναι να µην προέρχεται από το πολιτικό προσωπικό αλλά από την αγορά. Θα αναβαθµιστεί, επίσης, η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ), η οποία θα χειρίζεται τις βασικές ψηφιακές υποδοµές του κράτους και θα αναζητεί τις κατάλληλες συµφωνίες για τη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης επισηµαίνει την ανάγκη να γίνουν άµεσα κινήσεις προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προτεραιότητα που δίνει στις προσλήψεις όχι καθαριστριών αλλά ειδικών που ασχολούνται µε την ανάλυση δεδοµένων (big data analytics).
Σύμβουλος Ασφάλειας
Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόµενο στο πρωθυπουργικό γραφείο να οριστεί σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας στα πρότυπα του Λευκού Οίκου. Υπενθυµίζεται ότι ο πτέραρχος ε.α. και πρώην αρχηγός ΓΕΑ (2015-2017) Χρήστος Βαΐτσης ανέλαβε σύµβουλος του προέδρου της Ν.∆. για θέµατα εθνικής ασφάλειας. Η εµπειρία του θα αξιοποιηθεί στη συγκρότηση του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης προσδίδει μεγάλη σημασία.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 5/5/2018