Το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ για την υπόθεση της ΠΓΔΜ
Απόψε η πρώτη σημαντική συνάντηση, την Πέμπτη οι ανακοινώσεις.
Στην αποψινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην Σόφια θα αποφασιστεί εάν μέσα στον Ιούνιο θα υπάρξει λύση στο θέμα των Σκοπίων ή εάν η λύση βρίσκεται ακόμα μακριά. Το βράδυ οι δυο πρωθυπουργοί θα κάνουν την πρώτη σημαντική συζήτηση προκειμένου να συζητήσουν επί των προτάσεων που τους εχουν παραδώσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και οι οποίες αφορούν το πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς και τον Οδικό Χάρτη της λύσης. Εάν όλα πάνε καλά, στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν όλο το βράδυ το κείμενο της συμφωνίας προκειμένου να ανακοινωθεί την Πέμπτη το πρωί από τους δυο πρωθυπουργούς.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αισιοδοξία ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά στην λύση, καθώς τα Σκόπια αποδέχθηκαν να αλλάξουν το όνομα τους erga omnes (έναντι όλων), χθες τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η κυβέρνηση των Σκοπίων προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους και τις προσδοκίες.
Πάντως με βάση όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκύπτει ότι εάν τα Σκόπια αποδεχθούν σε ανώτατο επίπεδο (πρωθυπουργών) το erga omnes και τις αλλαγές στο Σύνταγμα, τότε οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε διεθνή συμφωνία υπό τον ΟΗΕ, που θα περιλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα. Και αυτό επειδή η κυβέρνηση Ζάεφ έχει πει ήδη ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το Σύνταγμα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί στη σημερινή συνάντηση θα συζητήσουν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στο ονοματολογικό. Παράλληλα, τόνισε, ότι παραμένει αδιαπραγμάτευτος ο ελληνικός όρος για ενιαία ονομασία (erga omnes), καθώς και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας.
Περιγράφοντας ακόμα την ενδεχόμενη συμφωνία τόνισε ότι οι όροι δόμησής της θα συνιστούν «αλλεπάλληλες δεσμεύσεις που θα εκτείνονται στο μέλλον», δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν «να υπάρξει λύση με το πάτημα ενός κουμπιού».
Απαντώντας έμμεσα στην επιχειρηματολογία της ΝΔ περί «σαλαμοποίησης της συμφωνίας», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι θα είναι συνολική και δεν θα «χτίζεται» τμηματικά επισημαίνοντας μάλιστα ότι μέχρι να εφαρμοστεί και η τελευταία λέξη της συμφωνίας, η Ελλάδα δεν θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία μία εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και 30 χρόνια». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει αριθμητικά όρια, εννοώντας τα περί ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 θετικών ψήφων.