Παυλόπουλος: Ο ανθρωπισμός κρίνεται στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού
«Έχουν ευθύνη όσες χώρες δεν εκπληρώνουν το χρέος τους»
το ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο της υποχρεώσεις της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο
«Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Εσθονίας πρέπει να θέσει προ των ευθυνών τους εκείνους τους Εταίρους μας, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν το χρέος Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες. Τους καθιστούμε σαφές ότι το χρέος αυτό συνιστά, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, και νομική υποχρέωση, η μη εκπλήρωση της οποίας συνεπάγεται κυρώσεις» υπογράμμισε.
Επανέλαβε, επίσης, ότι Ελλάδα και Εσθονία έχουν εκπληρώσει, και μάλιστα στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις τους ως προς την αντιμετώπιση ενός ζητήματος, στη βάση του οποίου κρίνεται ο Ανθρωπισμός, ως θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα υπογράμμισε «όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος αυτού του χρέους, και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τεράστιες επιπτώσεις για τον Ελληνικό Λαό».
Ως προς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι οι δυο χώρες τάσσονται υπέρ της συμμετοχής κρατών ιδίως από την περιοχή της Βαλκανικής, αλλά διευκρίνισε ότι καθιστούμε σαφές πως η διεύρυνση αυτή και η συνακόλουθη ένταξη των υποψήφιων κρατών προϋποθέτει τον εκ μέρους τους πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, μέρος του οποίου είναι και ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του.
«Το αναφέρω αυτό ιδίως για την περίπτωση της φίλης και γείτονος Τουρκίας, η οποία έχει κάθε συμφέρον ν' ακολουθήσει Ευρωπαϊκή πορεία. Όμως, είναι αυτονόητο ότι η ευόδωση μιας τέτοιας προοπτικής προϋποθέτει, από την πλευρά της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -και, άρα, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου- ιδίως αφενός ως προς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και, αφετέρου, ως προς τα σύνορά της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ως προς τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ανεχθεί παρεκκλίσεις ως προς τον εκ μέρους της Τουρκίας σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν, αν συνέβαινε το αντίθετο, θα εδημιουργείτο ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσαν να επικαλεσθούν εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της και άλλες τρίτες χώρες».
Τέλος, επισήμανε ότι Έλληνες και Εσθονοί, ως συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι έχουμε χρέος, να εργασθούμε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και έκανε λόγο για ένα ρεαλιστικό όραμα, μια Ευρωπαϊκή Ένωση ομοσπονδιακού τύπου, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Μόνο υπό την προϋπόθεση αυτή, όπως τόνισα και κατά τις κοινές μας δηλώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει, ιδίως στους ταραγμένους σημερινούς καιρούς -απτό παράδειγμα η εκρηκτική κατάσταση και η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή- να διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν αφορά μόνο τους Λαούς της. Και τούτο διότι, με βάση την Ιστορία της και τον τελικό προορισμό της, έχει όλα τα εχέγγυα αλλά και το χρέος να υπερασπισθεί, σε πλανητικό επίπεδο, θεμελιώδεις αρχές και αξίες για το μέλλον της Ανθρωπότητας, όπως είναι, πρωτίστως, οι αρχές και οι αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.