Με αιχμή του δόρατος την οικονομία, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της ΝΔ προχωράει στην αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής και θέτει το κόμμα του σε εκλογική εγρήγορση. Θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί απρόβλεπτο παράγοντα και θα κάνει εκλογές τη στιγμή που κρίνει ότι είναι πιο συμφέρουσα γι αυτόν. Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν είναι «ανόητος» να κάνει εκλογές πριν ζήσει την εμπειρία να αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση εκτός μνημονίων, ο κ.Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ είπε ότι «δεν είναι ανόητος να κάνει εκλογές, γιατί προφανώς αγαπάει πάρα πολύ την καρέκλα και γνωρίζει ποιο είναι το τέλος του». Παρόλα αυτά τον έχει «ικανό να βάλει γραβάτα στη Δ.Ε.Θ και να προκηρύξει εκλογές λέγοντας ότι δεν θα κόψει τις συντάξεις που ήδη τις έχει κόψει». Άρα, για εκείνον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Στη Θεσσαλονίκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του όλο το καλοκαίρι και θα παρουσιάζει και εστιάζει σε τομείς του προγράμματος του ώστε οι πολίτες να το κατανοήσουν. Την ερχόμενη Πέμπτη 31 Μαΐου ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη όπου θα είναι από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, με κεντρική ομιλήτρια και καλεσμένη την Ευρωπαία Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Mariya Gabriel. Η ημερίδα έχει θέμα «Ψηφιακή Οικονομία: Επιταχυντής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Μεταξύ των ομιλητών είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς Σοφία Στάικου, ο προπεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρης Μπίλλιας, ο καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης.

Στη μέση η κεντροαριστερά

Οι εκλογικές δεξαμενές στο χώρο του κέντρου έχουν πολλούς μνηστήρες. Ανάμεσα τους και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι μια κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά και ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει και την τελευταία ψήφο από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, όπου είχε προνομιακη διείσδυση (επί Κώστα Καραμανλή). Αμφισβητεί ευθέως το προφίλ του κεντροαριστερού που επιχειρεί να κτίσει ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει απελπισμένες προσπάθειες να παρουσιαστεί ως Κεντροαριστερός» δήλωσε. «Ως ένα ακραίο Κόμμα το οποίο μεταμορφώνεται σε κάτι το οποίο προσομοιάζει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» συνέχισε. «Είναι μια προσπάθεια καταδικασμένη σε αποτυχία. Ο κ. Τσίπρας είναι κυνικός στο πως θα παραμείνει στην καρέκλα. Δεν έχει κανένα ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα.»

Κατά την Πειραιώς ο μεσαίος χώρος εκφράζει τον μετριοπαθή, ανένταχτο πολίτη μας ο οποίος βλέπει μια κρίση ότι παρατείνεται και ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Στο παρελθόν μπορεί να είχε ψηφίσει ή να μην είχε ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ ή μπορεί να είχε ψηφίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος τους κερδίσει, θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές είναι η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι Γκοτζαμάνηδες

Η ασφάλεια είναι μια προνομιακή ατζέντα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Η Πειραιώς θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει επικοινωνιακό κεφάλαιο στην ακραία πόλωση με επίκεντρο τη θεωρία των δύο άκρων, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει το μάτι στο παλιό αριστερό εκλογικό κοινό του. Ο πρόεδρος της ΝΔ καταδικάζει την βία από όπου και αν προέρχεται. Θεωρεί ότι ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρα εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. «Είναι μια οργάνωση που εάν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση θα μπορούσε πολύ εύκολα να αντιμετωπιστεί» τόνισε.

Νέα απάντηση έδωσε στον πρωθυπουργό για τα περί Γκοτζαμάνηδων με αφορμή την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από ακροδεξιούς. «Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει να τους πει κάτι συγκεκριμένο για την επόμενη μέρα, όχι για το τι έγινε το ’63, τους Γκοτζαμάνηδες και τα τρίκυκλα» είπε στον «Σκάι». «Πείτε μου τώρα, το παιδί των 17 ετών που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, που τον ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα το 2030. Αν τον ενδιαφέρει το τι έγινε το 1963.»

Το Σκοπιανό

Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» που αποτελεί επιτομή του αλυτρωτισμού, η Πειραιώς το αποδίδει στην κυβερνητική διαπραγματευτική ανεπάρκεια. «Αποτελεί το erga omnes του αλυτρωτισμού» είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης. Αν κληθεί η δική του κυβέρνηση να λύσει το σκοπιανό απάντησε χαρακτηριστικά:

«Έχουμε ζήσει είκοσι χρόνια με αυτό το πρόβλημα, με αυτήν την εκκρεμότητα. Μπορούμε να ζήσουμε, ενδεχομένως, ένα, δύο ή τρία χρόνια ακόμα. Θα λυθεί το ζήτημα, αν εγώ έχω την πολιτική ευθύνη, όταν κρίνω ότι η λύση αυτή θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.»