Τσίπρας-Ζάεφ τελειώνουν το Σκοπιανό με γεωγραφικό προσδιορισμό
Σε δρόμο χωρίς επιστροφή μπήκε η υπόθεση της ΠΓΔΜ - Δεδομένο το «Μακεδονία» - Ετοιμάζονται συλλαλητήρια - «Γρίφος» ο Καμμένος
Μετά από ένα εντατικό τριήμερο διαβουλεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ο «καπνός» που βγήκε στην υπόθεση των Σκοπίων μοιάζει προς το παρόν να είναι γκρίζος. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς» και ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί πλέον σε επίπεδο ειδικών, για τα τεχνικά και νομικά ζητήματα.
Ο ίδιος παρέπεμψε πλέον στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
Μπροστά σε αυτό το κλίμα λύσης, το Μαξίμου έσπευσε να ρίξει τους τόνους, ενδεχομένως φοβούμενο νέα δυσάρεστη έκπληξη όπως της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Με non paper, το Μαξίμου τόνισε: «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, τόσο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
3+1 ονομασίες στο τραπέζι
Βάσει των όσων έχουν μέχρι τώρα φανεί, στο τραπέζι έχουν μείνει τρεις ονομασίες - Άνω (Gorna), Νέα (Nova) και Βόρεια (Severna) «Μακεδονία». Φαίνεται όμως ότι στο τραπέζι έπεσε και μια τέταρτη ονομασία που παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903. Το ορεινό Κρούσοβο βρίσκεται στα κεντρικά της ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς. Αναζητείται λοιπόν μια ονομασία που θα συνδέεται με την σλαβική κληρονομιά της χώρας, με την οποία βέβαια δεν θα ήταν σύμφωνοι οι Αλβανοί.
Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν επικρατέστερο το Βόρεια (Severna) «Μακεδονία». Κατά πληροφορίες, συμφωνία υπήρξε και ως προς τη γλώσσα, που θα είναι «Μακεδονική», ενώ τα αρχικά της ΠΓΔΜ στις διεθνείς συναλλαγές θα παραμείνει το «ΜΚ».
Η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα μέσω ψήφισης στη Βουλή, όπου ο Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι δεν ψηφίζει οποιαδήποτε ονομασία με το όνομα «Μακεδονία» και στα Σκόπια μέσω δημοψηφίσματος, όπως έχει δεσμευτεί ο Ζάεφ.
Πιέζει το Βερολίνο
Κάλεσμα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να επιλύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απηύθυνε το Βερολίνο σε παρέμβασή του για το ονοματολογικό. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε τις προηγούμενες μέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Τσίπρα και Ζάεφ, δεδομένου ότι δεν είναι μακριά η Σύνοδος της ΕΕ, τον Ιούνιο.
Εν όψει της σημερινής συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».