Την περίοδο των φονικών πληµµυρών στη ∆υτική Αττική, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, µε τις δηµόσιες τοποθετήσεις και τη συνολική στάση του είχε φροντίσει να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης από την κριτική περί πολιτικών ευθυνών της στην τραγωδία που είχε συντελεστεί στην περιοχή και µε επιδέξιο τρόπο είχε αφήσει µόνη της στο κάδρο της «στοχοποίησης» την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα ∆ούρου.

Η ίδια ασφαλώς είχε αντιληφθεί πως το ιδιότυπο επικοινωνιακό bullying που υπέστη εκείνη την περίοδο και υποκινήθηκε εκ των έσω έπρεπε να το αντιµετωπίσει ολοµόναχη.

Αυτό γιατί το συγκεκριµένο, τραγικό συµβάν ήταν «βούτυρο στο ψωµί» των εσωκοµµατικών της αντιπάλων, κυρίως εκείνων που την έβλεπαν ως ανερχόµενο πολιτικό αστέρι στον χώρο της Αριστεράς, µε εµφανείς τις ηγετικές της φιλοδοξίες, για να διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη µετα-Τσίπρα εποχή.

Ο Π. Σκουρλέτης ανήκει επίσης στην κατηγορία των επίδοξων δελφίνων του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέγεται στην περιφέρεια της Β’ Αθηνών, στην οποία είχε την έδρα της η Ρένα ∆ούρου, η οποία παραιτήθηκε για να είναι υποψήφια περιφερειάρχης και δεν αποκλείεται να επιστρέψει εκ νέου στις εθνικές εκλογές.

Στον εσωκοµµατικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ η Ρ. ∆ούρου βρίσκεται στην περιοχή της «Κεντροδεξιάς», εκπέµποντας προφίλ «αστικής κανονικότητας», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να προβάλλει την εικόνα του «αντισυστηµικού» ριζοσπάστη, κινούµενος πιο κοντά στην οµάδα των «53+».

Η συνεργασία τους σε θεσµικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και η καλύτερη και ο λόγος που είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά «λυκοφιλίας» εδράζεται, σύµφωνα µε κοµµατικούς παρατηρητές, στον υποβόσκοντα πολιτικό ανταγωνισµό τους για την επόµενη µέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος, οι Π. Σκουρλέτης και Ρ. ∆ούρου υπήρξαν κεντρικοί πρωταγωνιστές στο εσωστρεφές επεισόδιο που κατεγράφη µέσα από το ρητορικό µπρα-ντε-φερ στο οποίο επιδόθηκαν κατά τη διάρκεια των παρεµβάσεών τους.  

ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Η Ρένα ∆ούρου µε µια τεκµηριωµένη οµιλία επιχείρησε να «αποδοµήσει» το νοµοσχέδιο που προωθεί ο Π. Σκουρλέτης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας, εµµέσως πλην σαφώς, ότι δεν συνιστά σπουδαία µεταρρυθµιστική προσπάθεια, µήτε βαρυσήµαντη θεσµική τοµή. Αυτό γιατί αναπαράγει προβλήµατα αντί να προσφέρει λύσεις, όπως τη γραφειοκρατία και την υποστελέχωση των ΟΤΑ, ενώ περιορίζει την αυτονοµία και τη δράση της Αυτοδιοίκησης και ενισχύει το συγκεντρωτικό καθεστώς στην κεντρική κυβέρνηση, που κατά κάποιον τρόπο θεσµοθετεί για λογαριασµό του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών τον ρόλο του «δικαστή-εισαγγελέα» σε βάρος των δηµάρχων και των περιφερειαρχών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ρένα ∆ούρου µε την οµιλία της στην Κεντρική Επιτροπή δηµιούργησε µια εικόνα για τη «νοµοθετική πρωτοβουλία» του Π. Σκουρλέτη που παραπέµπει στη φράση «έκανες µια τρύπα στο νερό». Πίσω από την αυστηρή κριτική της αρκετοί διέγνωσαν πως πήρε αναδροµικά την εκδίκησή της για τον τρόπο που τη µεταχειρίστηκε ο Π. Σκουρλέτης στη δοκιµασία που υπέστη την περίοδο των φονικών πληµµυρών στη ∆υτική Αττική.  

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ  

Από την πλευρά του, ο Π. Σκουρλέτης φυσικά και δεν άφησε αναπάντητη την εσωκοµµατική αµφισβήτηση που δέχτηκε για τους έως σήµερα χειρισµούς του στην κατάρτιση του νοµοσχεδίου «Κλεισθένης» και, όταν πήρε τον λόγο, υποστήριξε ότι όλα αυτά που του καταλόγισε η Ρ. ∆ούρου δεν τα εξέθεσε στη διαβούλευση που γινόταν στο υπουργείο το προηγούµενο διάστηµα. «Κάθε Τρίτη είχαµε συσκέψεις και υπήρχε µια κανονική συνεννόηση. ∆εν αντιλαµβάνοµαι λοιπόν τον λόγο που έρχονται αντιρρήσεις εκ των υστέρων», φέρεται να της απάντησε µόλις πήρε τον λόγο στο βήµα της Κεντρικής Επιτροπής.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 25 Μαΐου, 2018