Χατζηδάκης: Η πραγματικότητα έχει την συνήθεια να διαψεύδει τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση μας πήγε πίσω»
Κριτική στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως μιλά για καθαρή έξοδο την ώρα που η επόμενη μέρα του Μνημονίου θα έχει μικρή διαφορά από την προηγούμενη, άσκησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «καθαρή» μία έξοδος όταν υπάρχουν μετά τη λήξη του προγράμματος περικοπές μιας ακόμα σύνταξης για τους συνταξιούχους το 2019, απώλεια ενός μισθού για τους μισθωτούς το 2020 με τη μείωση του αφορολόγητου, στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3.5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, τον SSM να είναι το αφεντικό στις τράπεζες για 35 χρόνια, το Υπερταμείο να παραμένει για 98 ακόμη χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και σε αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία την οποία, όπως είπε, δεν έχουν άλλες χώρες.
«Η πραγματικότητα, βλέπετε, έχει την κακή συνήθεια να διαψεύδει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η πραγματικότητα είναι πως ενώ είχαμε ξεκινήσει το 2014, να βγαίνουμε από την κρίση, αυτή η κυβέρνηση μας πήγε πίσω. Αυτό δεν είναι κάτι υποκειμενικό. Το λένε τα στοιχεία» είπε ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνθηκε σημαντικά την τελευταία τριετία αλλά και το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα 73 δισ. Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που παραμένει το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στο γεγονός ότι η Κομισιόν προέβλεπε πως το ΑΕΠ της χώρας μας θα ήταν 217 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 ενώ σήμερα προβλέπει ότι θα είναι 183 δισ. ευρώ. «34 δισ. ευρώ χαμένα, δηλαδή. 8.220 ευρώ μείον από το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού, χωρίς να μετράμε καν το τσουβάλι μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η πολιτική της τελευταίας τριετίας συνετέλεσε στο να πάνε σε μεγάλο βαθμό χαμένες οι θυσίες που έκαναν οι Έλληνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως και σήμερα υπονομεύει και τις προοπτικές ανάκαμψης, λειτουργώντας ως βαρίδι για την οικονομία. Όπως είπε είναι αναγκαίο να υπάρξει αλλαγή πολιτικής με ενίσχυση των μηχανών της οικονομίας με βάση την προσέγγιση «λιγότεροι φόροι - μικρότερο δημόσιο - στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η πρώτη προϋπόθεση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη εντός και εκτός συνόρων προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Η τρίτη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο για να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η εγκαθίδρυση ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις. Επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γυρίσει την πλάτη στο λαϊκισμό τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
«Να κάνουμε μια στροφή στη σοβαρότητα και να ανοίξουμε τα μάτια μας στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτή είναι και η ουσία όσων μόλις περιέγραψα. Ένα πρόγραμμα και μια πολιτική πρακτική που θα εκπλήξουν ευχάριστα και θα πείσουν ότι η Ελλάδα γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και θα οδηγήσουν στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, που είναι το ήμισυ του παντός στη συνολική προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε δεν έχουμε περιθώριο να καθυστερήσουμε άλλο. «Δοκιμάσαμε τους λαϊκιστές με τις μαγικές συνταγές και τα λεφτόδεντρα και το πληρώσαμε ακριβά. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την υπευθυνότητα και την κοινή λογική. Διότι αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, ο κίνδυνος δεν είναι απλά ότι η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται. Είναι ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό προς το χειρότερο. Με τους νέους να φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό και μια κοινωνία που γηράσκει. Και έτσι θα προσπαθούμε να περάσουμε στην Ελλάδα της παραγωγής χωρίς παραγωγικές δυνάμεις. Καθώς οι παραγωγικοί Έλληνες θα παραμένουν εξόριστοι λόγω του λαϊκισμού και των ιδεοληψιών που κρατάνε τη χώρα πίσω. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.