Μπλόκο στο Σκοπιανό: Γιατί καθυστερεί το τηλεφώνημα Ζάεφ-Τσίπρα;
Αναμενόμενες οι διαφωνίες Ιβανόφ, αλλά οι αντιδράσεις εντός Σκοπίων και Ελλάδος εξακολουθούν να στριμώχνουν Ζάεφ και Τσίπρα σε… αδιέξοδο
Με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά, γιατί οι Σκοπιανοί έχουν διαφορετική «εικόνα» των εξελίξεων, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των άλλων κυβερνητικών παραγόντων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται το τηλεφώνημα του ομολόγου του για να προχωρήσουν οι εξελίξεις προς την συμφωνία, η οποία όμως για πολλούς εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Μάλιστα, το επικρατέστερο σενάριο για πολλούς είναι να παγώσει εκ νέου η συμφωνία. Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα επιμένουν ότι το βέτο του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν μπορεί να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, καθώς μια τέτοια αντίδραση από τον Ιβάνοφ που στηρίζεται από την αντιπολίτευση, ήταν αναμενόμενη.
Στο τραπέζι πάντως παραμένει ως φαβορί το σλαβικό όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ζάεφ το έδωσε στη δημοσιότητα με στόχο να το κάψει και να προωθήσει άλλο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αλλά και από την ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, δεν ετέθη ζήτημα αλλαγής του ονόματος της γλώσσας και της εθνότητας.
Με άλλα λόγια θα συνεχίσουν να ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική».
Το ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω των Σκοπιανών συνέβη και στο ζήτημα της Εκκλησίας. Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο αντίκτυπος της είδησης ότι η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» έστειλε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας την επαναφορά της σε εκκλησιαστική κανονικότητα υπό το παραδοσιακό όνομά της «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής» διαψεύδεται από τα Μίντια των Σκοπίων.
Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Ζάεφ να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Πατριάρχη και να αρνηθεί ότι αφαίρεσε τον όρο «Μακεδονία» από την τοπική Εκκλησία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μίλε Μποσνιακόφσκι «ο Πρωθυπουργός Ζάεφ έστειλε μια αναφορά για την επίλυση του μακρόχρονου εκκλησιαστικού ζητήματος.
Στην αναφορά, που στάλθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν ζητήθηκε να διαγραφεί η λέξη "Μακεδονία"». Όπως μεταδίδουν, εξάλλου, Μίντια των Σκοπίων, στους κόλπους της σχισματικής Εκκλησίας ξέσπασε εμφύλιος. Τρεις επίσκοποι ζητούν συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και ψηφοφορία γι’ αυτή την απόφαση, που έγινε σε συντονισμό, όπως λένε, από τον επικεφαλής επίσκοπο Στέφανο, πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό Ζάεφ.
Η αρχική εντύπωση πάντως ήταν ότι πρόκειται για κίνηση υψηλής πολιτικής και σημειολογικής αξίας προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης.
Ακόμα και αυτό, όμως, παραμένει δευτερεύον μπροστά στην αναμονή της κρίσιμης τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών. Όσο γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις έχουν παύσει. Όπως εκτιμάται, εάν ο Ζάεφ θεωρήσει πως μπορεί να κάνει το βήμα, τότε το τηλεφώνημα θα γίνει και αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί συνάντηση ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.