Νέα Δημοκρατία: Καθαρές σχέσεις με τους επιχειρηματίες
Το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας με μείωση φόρων και όχι μόνο παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΝΔ στον ΣΕΒ
Μια «συμφωνία αλήθειας» με τον επιχειρηματικό κόσμο που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με είκοσι λέξεις θα το έλεγα “όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές, ναι, όμως, και σε μια πραγματικά υγιή επιχειρηματικότητα”», δήλωσε στην ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, την Τρίτη.
Το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο» προσωπικό του στοίχημα, όπως τόνισε. Το κυβερνητικό του σχέδιο ανέλυσε επίσης στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο δείπνο που παρατέθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Fortune 40 under 40».
«Οι πολίτες δεν περιμένουν ολιστικά σχέδια ανάπτυξης που ανακυκλώνουν τετριμμένα κλισέ, πασπαλισμένα με λίγη παλαιοαριστερή χρυσόσκονη, αλλά ένα συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πλαίσιο πολιτικών, που θα απελευθερώσει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα μειώσει δραστικά το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία, θέτοντας ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για το κράτος και την επιχειρηματική κοινότητα», τόνισε.
Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα επενδύει επικοινωνιακό κεφάλαιο σε μια σειρά υποσχέσεων που έχουν άρωμα προεκλογικό, με στόχο να αναγεννήσει το απολεσθέν αριστερό της πρόσημο, λόγω της σκληρής μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε στα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν δίστασε να έρθει σε κόντρα μαζί της, τόσο για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Η μόνη “βιομηχανία” που υπηρετεί το σχέδιο Τσίπρα-Αχτσιόγλου για επαναφορά των εργασιακών στα προ κρίσης δεδομένα είναι η “βιομηχανία” των εργατολόγων που πλεονάζουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν πλουτίσει καταχρώμενοι ένα σύστημα που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της οικονομίας και της εργασίας, αλλά μόνον το προσωπικό τους όφελος», δήλωσε.
Δεσμεύτηκε στους επιχειρηματίες ότι η δική του κυβέρνηση θα δει με μεγάλη προσοχή τα ζητήματα που σχετίζονται με την άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την αρχή της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Δεν απέκλεισε τη «λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού».
«Τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι», τόνισε. «Ναι, μπορούμε να πετύχουμε μια winwin συμφωνία μεταξύ εργαζoμένων και εργοδοτών». Το πλαίσιο στήριξης και προστασίας των εργαζομένων το προσεγγίζει μέσα από την οπτική του κοινωνικού φιλελευθερισμού με δικαιώματα και παροχές πέραν του μισθολογικού κόστους.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι σήμερα υπάρχει ένα επενδυτικό κενό που πρέπει να γεφυρωθεί. Το εντοπίζει στα 100 δισ. για τα επόμενα έξι-επτά χρόνια, τα οποία δεν μπορεί να καλυφθούν μόνον από ξένες επενδύσεις. «Χρειάζεται ένα διπλό σοκ, εμπιστοσύνης και αποταμίευσης, ώστε να αυξηθούν οι ελληνικές ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε.
Οι ελληνικές επενδύσεις συρρικνώθηκαν από τα 46 δισ. το 2008 μόλις στα 11 δισ. ευρώ το 2017.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 2 Ιουνίου, 2018