Η πιο μεγάλη μέρα φαίνεται να είναι η σημερινή για το Σκοπιανό, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα τηλεφωνήσει και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα για να ανακοινώσει το όνομα που θα έχει επιλέξει από τα τρία που έμειναν στο τραπέζι, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, όσον αφορά τη γλώσσα της ΠΓΔΜ θα προσδιορίζεται ότι είναι μία γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. «Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές». «Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.

Εφόσον γίνει το τηλεφώνημα και ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενδεχομένως να κάνει και διάγγελμα.

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο Κοινοβούλια, ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Ποια ζητήματα έχουν μείνει

«Αγκάθι» αποτελεί ακόμα το θέμα του erga omnes (μια ονομασία για όλες τις χρήσεις), καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ (προέρχεται από το κόμμα VMRO) έχει ακόμα αντιρρήσεις. Ουσιαστικά ο κ. Ζάεφ ζήτησε παράταση ώστε να συμφωνήσει στο εσωτερικό της χώρας του και να επανέλθει.

Στον Προέδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άμεση συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας. Η θέση της ΝΔ είναι ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (αναφορές στο Σύνταγμα, γλώσσα, ταυτότητα, σύμβολα) και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων.

«Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν γίνονται αποδεκτά» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις» τόνισε.

Και τα παιχνίδια του Καμμένου

Το δικό του πολιτικό παιχνίδι παίζει ο Πάνος Καμμένος, ποντάροντας στο εκλογικό του ακροατήριο. Και ενώ η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, εκείνος ανακοίνωνε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για ραγδαίες εξελίξεις, με δεδομένη την άρνησή του να δεχθεί το όνομα «Μακεδονία».

Αργότερα διευκρινίστηκε ότι η συνέντευξη αφορά... οργανωτικά θέματα του κόμματος. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να διασώσει ό,τι μπορεί από την εκλογική του πελατεία. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον οποίο ο κ. Καμμένος έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη, τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Είπε ότι και στο ΝΑΤΟ Έλληνες υπουργοί Άμυνας κάθονται στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα μετέχει σε κάποιες από τις εργασίες της Συμμαχίας.