Η πιο μεγάλη μέρα είναι η σημερινή για το Σκοπιανό, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα τηλεφωνήσει και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα για να ανακοινώσει το όνομα που θα έχει επιλέξει από τα τρία που έμειναν στο τραπέζι, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς. Το τηλεφώνημα θα γίνει το απόγευμα (ήταν προγραμματισμένο για το πρωί), καθώς υπάρχει και εμπλοκή του Μάθιου Νίμιτς στη διαδικασία από τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει διαφορά ώρας.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όσον αφορά τη γλώσσα της ΠΓΔΜ θα προσδιορίζεται ότι είναι μία γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. «Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.

Τον τόνο έδωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί στην πραγματικότητα ήδη στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Μένει όμως να επισημοποιηθεί η συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την άλλη πλευρά να προωθήσει τα θέματα αυτά, γιατί τα θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και αναγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του. Από εκεί και μετά, μικρές φραστικές βελτιώσεις πάντοτε θα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, εφόσον αυτές ενδεχομένως αυξήσουν την πιθανότητα της άλλης πλευράς να περάσει, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στο δημοψήφισμα της συμφωνίας.»

Τι θα γίνει μετά το τηλεφώνημα

Εφόσον γίνει το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και συμφωνηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο (πιθανότατα στις 7 το απόγευμα) για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κάνει διάγγελμα. 

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο Κοινοβούλια, ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Το παιχνίδι του Καμμένου

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος παίζει το δικό του πολιτικό παιχνίδι. Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος (και όχι στο υπουργείο Άμυνας), προκειμένου να παρουσιάσει τον νέο εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Προφανώς δέχθηκε και σωρεία ερωτήσεων για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων. Επανέλαβε ότι δεν ψηφίζει συμφωνία με το όνομα «Μακεδονία», αλλά ουσιαστικά πόνταρε στην αποτυχία που θα έχει η όλη υπόθεση στα Σκόπια. 

Νωρίτερα, πάντως, ο Δημήτρης Καμμένος, έριξε τη «βόμβα» του: Η συμφωνία θα ήταν λόγος αποχώρησης από την κυβέρνηση, είπε στον ΣΚΑΙ.


Στον Προέδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Άμεση συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας. Η θέση της ΝΔ είναι ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (αναφορές στο Σύνταγμα, γλώσσα, ταυτότητα, σύμβολα) και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων.

«Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν γίνονται αποδεκτά» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις» τόνισε.