«Μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια παρέδωσε ο Τσίπρας στα Σκόπια
Κυβερνητικό non paper αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τη συμφωνία με τα Σκόπια
Την ωμή αλήθεια σχετικά με τη συμφωνία με τα Σκόπια αποκάλυψε η ίδια η κυβέρνηση, μέσα από Non Paper που διένειμε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους. Η χώρα μας, δηλαδή, με τη συμφωνία αυτή που συνήψε προφορικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ αναγνωρίζει τη γλώσσα του γειτονικού μας κράτους ως μακεδονική και την ιθαγένεια επίσης ως μακεδονική!
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, «η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως ‘πολίτες της Severna Makedonja’». Σε απλά ελληνικά, δηλαδή, η συμφωνία γράφει ρητά πως αναγνωρίζονται διεθνώς οι πολίτες της ΠΓΔΜ ως «Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας», ενώ η Ελλάδα - και μόνο - τους αναγνωρίζει ως «πολίτες της Βορείου Μακεδονίας».
Το κυβερνητικό Non Paper διευκρινίζει επίσης ότι «είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος».
Ως προς τη γλώσσα, επισημαίνονται τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά». Σε απλά ελληνικά και πάλι, η συμφωνία αναγνωρίζει επίσημα τη «μακεδονική γλώσσα».
Το Μαξίμου κάνει ειδική αναφορά στο θέμα του αλυτρωτισμού, τονίζοντας ότι «εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος».
Παραδέχεται, μάλιστα, ότι το θέμα των εμπορικών σημάτων δεν λύνεται με τη συμφωνία, καθώς "Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων".